Bild från NASA visar stormen Harveys framfart
Bild från NASA visar stormen Harveys framfart. Foto: HANDOUT

Stormen Harvey – dammar i Houston svämmar över

Invånare: Jag är redo att utrymma på 5 minuter.
1:23 min

Lokal myndighet uppmanar folk att lämna Brazoria, söder om Houston, Texas: "En damm har brustit, utrym genast", står det i varningstexten.

Samtidigt svämmar vattnet över en av två stora dammar i västra Houston.

Vattennivåerna i Huoston, Texas fortsätter att stiga. En vall vid Columbia Lakes söder om staden har brustit och innvånarna i närheten hart uppmanats att evakuera sina hem.

Samtidigt svämmar vatten över breddarna på Addicks, en av de två stora dammarna väster om staden och hotar att förstöra den, vilket kunde vara förödande för stadens innvånare. En som bor i närheten är Larry Wilson, före detta medarbetare på tidningen Houston Chronicle.

– Dammarna har portarna vidöppna, men vattnet svämmar ändå över och har börjat dränka områden 10 miles väster om där jag bor, säger Larry Wilson.

Det rör sig om två stora dammar, Addicks och Barker dam i västra Houston som kontrollerar tillflödet till floden Buffalo Bayou som flyter tvärs igenom stan. Floden har nu mångdubblat sin bredd och om dammarna skulle brista av trycket skulle ytterligare stora delar av staden översvämmas.

Larry Wilson som bor centralt, är inte rädd, men han har kontakt med ivänner som bor närmare dammarna han har sin cykel redo om de skulle varna honom och han skulle behöva fly.

Enligt amerikanska Röda Korset har mer än 17 000 människor sökt sig till olika evakueringscenter runtom i Texas och borgmästaren i staden Houston har bett om mer federalt stöd för att få fram platser till ytterligare 10 000 människor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Bear Creek Village vid Addicks reservoire har nu översvämmats, rapporterar lokale metereologen Jeff Lindner.

Washington Post rapporterar också att flera av de större vägarna i Houston är översvämmade och att det kan ta veckor till månader innan de är farbara. Detta är ett problem för houstonbor som kan vilja lämna delar av staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".