Bombardier Transportation
Foto: Adam Ihse/TT/Vilhelm Stokstad/TT/Maths Bogren/Scanpix

Mutmisstänkt 37-åring riskerar fängelsestraff

Pengarna skulle gå till signalsystem
1:12 min

I dag inleddes den första rättegången i Stockholms tingsrätt mot i det som kan vara en av de största muthärvorna i svensk historia. Det handlar om misstänkt korruption i stor skala i samband med en upphandling av bland annat signalsystem till tåg i Azerbadjan.

I handfängsel anlände den 37-årige ryske medborgaren, tidigare säljchef på det kanadensiska bolaget Bombardiers Stockholmskontor.

Sedan den 10 mars har han suttit häktad misstänkt för att ha både utlovat och också ha förmedlat stora mutor.

I sin sakframställan i dag beskrev åklagaren Thomas Forsberg honom som en centralfigur i en upphandling på motsvarande 2,8 miljarder kronor, som den azerbadjanska staten gjorde 2013, efter att ha fått stora krediter från Världsbanken.

Meningen var att pengarna skulle gå till signalsystem bland annat i samband med upprustningen av 50 mil järnväg i den forna sovjetrepubliken.

Men åklagaren menar att upphandlingen var riggad och att närmare en miljard hamnade i orätta händer.

Och åklagaren pekade på 37-åringens alltför nära relation med en hög tjänsteman vid den azerbadjanska järnvägsmyndigheten.

En tjänsteman som satt på två stolar - i och med att han också fanns med i ett lokalt bolag som ingick i samma företagsgrupp tillsammans med Bombardier som tog hem mångmiljardorder.

37-åringen riskerar upp till sex års fängelse om han fälls för grovt givande av muta.

I förundersökningen finns ytterligare sex misstänka, bland dem flera av 37-åringens högre chefer i Sverige. Den rättsliga prövning av Bombardiers affärer i Azerbajdan har bara börjat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".