genrebild internet sladdar och kablar
Foto: Bertil Ericson / TT

Stor amerikansk vit makt-sida har tagits bort från nätet

"Har betytt mycket för rörelsen i USA"
1:07 min

Den stora amerikanska vit makt-sidan Stormfront har tagits bort från nätet. Det följer efter att flera andra vit makt-sajter och sociala medie-konton tagits bort av amerikanska bolag.

Daniel Wiklander, vikarierande chefredaktör på Expo, säger att Stormfront har varit en viktig sajt för rörelsen.

– Den har betytt väldigt mycket, framförallt i USA givetvis och i andra engelskspråkiga länder, säger han.

Stormfront har funnits på internet sedan 1996 och är i dag en av de största webbplatserna för vit makt-rörelsen. Men nu har sajtens webbhotell plockat bort sidan från nätet.

Sedan händelserna i Charlottesville där en person miste livet i en bilattack har amerikanska internetbolag och sociala medier agerat mot flera delar av den högerextrema rörelsen.

För två veckor sedan försvann till exempel sajten Daily Stormer och konton kopplade till rörelsen har stängts av från sociala medier. Sajter som används för att samla in pengar har också agerat.

Enligt Daniel Wiklander på Expo är det allmänhetens starka reaktion som tvingat de stora företagen att agera. Det här är på kort sikt ett besvär för personerna bakom men att tvingas bort från dom stora bolagens tjänster kan också vara något som gagnar rörelsen, säger Daniel Wiklander.

– På lång sikt kan de mycket väl gå stärkta ur detta genom att de tvingas starta egna alternativ, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".