Delad bild: Raffinaderi i blåst, oljeplattform i hamn.
Kan ta flera månader innan oljeproduktionen är igång igen. Foto: Joe Raedle/TT, Mark Ralston/TT.

Stormen Harvey hotar amerikanska oljeindustrin

Stängda raffinaderier kan påverka hela USA:s ekonomi
1:11 min

I USA påverkar ovädret Harvey den viktiga oljeindustrin i regionen. Runt Mexikanska Golfen finns en stor del av USA:s oljekapacitet och delar har nu fått stänga och det är osäkert för hur länge.

När orkanen Harvey drog in över Texas hade många av oljeplattformarna i Mexikanska Golfen stängt och utrymts. Fortfarande är många av dem stängda.

Men det stora problemet är raffinaderierna på land. Längs kusten finns ungefär hälften av USAs kapacitet. Cirka 15 procent ligger nu nere och det är osäkert för hur länge.

Det finns beräkningar på att raffinaderianläggningarna ska klara av regnmängder på runt 500 mm under en knapp vecka. De nivåerna har på många håll redan överskridits, och regnet fortsätter att falla.

Efter tidigare oväder som orkanen Katrina har det tagit tre till fyra månader att få upp produktionen igen. Den här gången kan det ta längre tid.

Det handlar inte bara om att anläggningarna ska fungera igen. Det ska också finnas anställda som kan ta sig till jobbet. Som har någonstans att bo och något att äta och dricka.

Bensinpriserna har stigit till den högsta nivån på ett par år. Om en stor del av raffinaderierna fortsatt tvingas hålla stängt kan det påverka hela den amerikanska ekonomiska utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".