Brittisk oenighet om Gibraltar

En spricka har uppstått i den brittiska regeringen om Gibraltars framtid. Det sker samtidigt som förhandlingarna mellan Storbritannien och Spanien om delat styre går in i sitt slutskede - en lsöning som Gibraltarborna själva motsätter sig.
Till skillnad från de flesta kolonier på jorden vill Gibraltar fortsätta att vara en besittning , och invånarna måste ha sett en strimma av hopp , när sprickan i den brittiska regeringen avslöjades. Det är försvarsministern Geoff Hoon, som har skrivit till utrikesminister Jack Straw och varnat för att gemensamt spansk - brittiskt styre kan skada Storbritanniens militära intressen . Hoons farhågor bekräftades omedelbart , när Spanien gjorde klart att de brittiska flott- och flygbaserna i Gibraltar måste ingå i en uppgörelse om delat styre . Ända sedan början av 1700-talet, när Gibraltar tillföll britterna som ett krigsbyte, har Spanien krävt att få tillbaka den klippkrönta halvön vid porten till Medelhavet , och premiärminister Tony Blair vill inte låta något så otidsenligt som en koloni stå i vägen för det goda samarbetet inom EU med sin spanske kollega José Maria Aznar . Förhandlingarna om gemensamt styre antas ha gått in i sitt slutskede premiärministrarna Tony Blair och José Maria Aznar kommer att mötas vid ett par tillfällen de närmaste dagnarna. Men en viktig detalj saknas: samtycke från Gibraltars 30.000 invånare , som är mer brittiska än britterna i Storbritannien och absolut inte vill tillhöra Spanien. I enlighet med Gibraltars konstitution har den brittiska regeringen utlovat en folkomröstning, som till synes bara kan gå åt ett håll . Men den brittiska regeringen räknar med att befolkningen ska inse sitt eget bästa - en förhoppning som i Gibraltarbornas mun heter utpressning .
Titti Nylander, SR:s korrespondent i London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista