Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska älgjakten könskvoteras

Publicerat lördag 2 september 2017 kl 18.24
"Vi har tjurbrist"
(2:00 min)
Älgjakt
1 av 2
Temabild. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Jägaren Rickard Hansson
2 av 2
Rickard Hansson är ordförande i en av Norrbottens älgförvaltningsområden. Foto: Nils Eklund

När älgjakten startar i norra Sverige 4 september kommer östra Norrbotten att könskvotera jakten. För att könsfördelningen ska jämnas ut får inte fler tjurar än kor fällas.

– 50/50 är ju målet att få till men kvoteringen ser ju ut så att vi lägger en övervikt på hondjur till och med och går fem procent över i tilldelningen helt enkelt. För vi har ju en tjurbrist och väldigt låg tjurandel, förklarar Rickard Hansson, ordförande i älgförvaltningsområdet i östra Norrbotten.

Hur kommer det sig att det är en tjurbrist här?

– Man har varit rädd om hondjuren. Det är ju så man har styrt älgstammens storlek historiskt sett.

På sina håll i kommunerna Kalix och Haparanda är inte ens var femte älg en tjur, har observationer visat. Och det är en för skev fördelning med för få handjur.

Omkring 80 000-90 000 älgar förväntas skjutas i de svenska skogarna i höst när jakten nu drar igång. Och även om det finns stora lokala variationer och stammen på de flesta håll har en mycket jämnare könsfördelning än i östra Norrbotten så har det historiskt skjutits fler älgtjurar än älgkor över hela landet. Det konstaterar Daniel Ligne, riksjaktvårdskonsulent vid svenska Jägareförbundet som också tror att det delvis förklaras av älgtjurarnas horn.

– Det är klart att många jägare vill ha ett horn på väggen som en eftertraktad trofé. Om man går tillbaka till 70-80-talen så hade man en väldigt utpräglad uppfattning att det räckte med en tjur på trakten som betäckte alla kor och så är det inte. Sen vet jag att längre tillbaka var det mycket större skillnader, säger Daniel Ligne.

Av den närmare en miljon älgar som fällts i Sverige de senaste tio åren har sammanlagt 53 procent varit tjurar och 47 procent kor. En inte allt för skev fördelning kan tyckas. Men Daniel Ligne på Jägareförbundet tror och hoppas det kan bli ännu jämnare.

– Sen är det ju så med älgförvaltningen att vi har decentraliserat den till älgförvaltningsområden. Och jag ska väl inte på nationell nivå peka allt för mycket med hela handen hur man vill ha sin lokala älgstam. Men vi har ju ändå en policy och handlingsplaner på vad vi föreslår, så att vår grundinställning är att skjut varannan ko och varannan tjur, säger Daniel Ligne, Jägareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".