Vindkraft i Malå kommun.
1 av 2
Vindkraft i Malå kommun. Foto: Nils Eklund
Mikael Lindfors är socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö i Västerbotten.
2 av 2
Mikael Lindfors är socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö i Västerbotten. Foto: Nils Eklund

Kommunernas vindkraftveto ifrågasatt

"Det låter helt vansinnigt"
2:02 min

Kommunernas inflytande över vindkraftsetableringar kan komma att minska efter att Naturvårdsverket och Energimyndigheten föreslagit att det kommunala vetot slopas.

Regeringen skickar nu ut förslaget på remiss samtidigt som det redan nu hörs hård kritik från kommunalt håll.

Norsjö i Västerbottens inland sa för några år sedan nej till ett bolag som ville bygga sju vindkraftverk som kommunen bland annat tyckte kom för nära bygdens spahotell.

– Bedömningen var att det skulle få oerhört stora konsekvenser för vårt hotell däruppe som har gått ut och marknadsfört sig med att man kan se stora vidder, lugn och ro och att du ska kunna återhämta dig och hela den biten, säger Mikael Lindfors (S) i Norsjö kommun.

Det kommunala vindkraftvetot kom till 2009 för att bland annat förenkla och förkorta tillståndsgivningen för den som vill satsa på vindkraft. Så har det inte blivit enligt den utredning som Naturvårdsverket och Energimyndigheten la fram i somras där de föreslår att bestämmelsen därför tas bort. Görs det kommer det byggas mer vindkraft framöver och bli mer rättssäkert för vindkraftföretagen och branschorganisation svensk vindenergi välkomnar förslaget.

Det gör även bolaget JP Vind som till följd av vetot fått nej av Åre kommun att bygga ett 40-tal vindkraftverk. Företaget har blivit en förhandlingsbricka i den lokala politiken, menar företaget.

– Vi har investerat mångmiljonbelopp och tusentals timmar i detta så att det här är en lämplig förändring för att få till en rättssäkerhet i tillståndsprocessen, säger Gabriel Duveskog, VD på JP Vind.

Frågan är vilka förutsättningar som finns i riksdagen för att ta bort vetot? Regeringen vill inte kommentera förslaget eftersom det nu ska ut på remiss. Vänsterpartiet är för ett slopande medan Sverigedemokraterna och alla allianspartier utom Liberalerna säger att de vill behålla vindkraftvetot även om flera partier tycker att det behöver förändras på något sätt.

Liberalerna menar att det måste finnas ett inflytande för kommunerna men har inte tagit ställning till om det nödvändigtvis behöver bestå av ett veto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".