Ryssland oroar sig för USA:s svar till Nordkorea

2:12 min

Ryssland har en viktig roll när det gäller krisen med Nordkoreas kärnvapen och landet har protesterat starkt mot det senaste robottestet och har manat Nordkorea att avveckla sitt kärnvapenprogram.

Men Ryssland är lika oroat av militära motåtgärder från USA:s sida.

– Ryssland sluter upp bakom alla resolutioner från FN:s säkerhetsråd och vi uppmanar Nordkorea att följa dem, säger utrikesminister Sergej Lavrov, på plats i Förenade Arabemiraten.

I går röstade Ryssland också för den senaste resolutionen i säkerhetsrådet som fördömde det aktuella robottestet.

Ryssland har ett mycket direkt nationellt intresse i vad som sker på den koreanska halvön i och med att landet direkt gränsar till Nordkorea. Det är inte så att Ryssland är oroat för att kunna utsättas för ett robotanfall från Nordkorea, men om krisen skulle eskalera och kanske övergå i stridshandlingar så skulle det få ödesdigra följder i gränsområdena.

Men samtidigt som Ryssland uppmanar Nordkorea att stoppa robottesterna så är man i Moskva minst lika oroade för vad USA, men också Sydkorea, vidtar för motåtgärder.

Lavrov och andra ryska företrädare upprepar att det inte finns någon militär lösning på situationen och tillsammans med Kina förespråkar Ryssland vad man kallar en dubbel frysning: en frysning av Nordkoreas kärnvapenplaner och USA:s militära åtgärder i området.

Framförallt oroar sig Ryssland – och Kina – för att USA placerar ut element av sitt missilförsvar i Sydkorea. I Moskva ser man det som direkt riktat mot den ryska kärnvapenarsenalen och som ett sätt att undergräva den ömsesidiga kärnvapenavskräckningen.

Även om man i Ryssland officiellt kräver att Nordkorea stoppar sitt kärnvapenprogram hävdar många experter i Moskva informellt att det har kommit för att stanna och att det bästa är att begränsa det. Men så uttrycker sig alltså inte utrikesminister Lavrov.

Rysslands möjligheter att påverka Nordkorea är dock begränsade. Under det kalla kriget var man allierade, men nu är avståndet större även om man har hyfsade förbindelser. Handeln mellan de två länderna är liten och minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista