Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bilden visar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på besök på Norra Grängesbergsgatan. Han pratar bland annat med Malmös polismästare Stefan Sintéus. Många svartklubbar finns på denna gata. Morgan Johansson omges också av Katrin Stjernfeldt Jammeh, ordförande för kommunstyrelsen i Malmö. Man ser även Olle Lönnaeus, reporter på Sydsvenskan. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmös polismästare Stefan Sintéus med Morgan Johansson på Norra Grängesbergsgatan i Malmö i dag. Flera svartklubbar finns på gatan. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Beslut imorgon om skärpt vapenlag

Minister: "Vi behöver få undan vapnen från gatorna"
1:19 min

Regeringen har lovat att komma med förslag om skärpningar av straffen för vapenbrott. Imorgon kommer regeringen att fatta beslut om lagrådsremissen.

– Det innebär att vi går upp från ett år till två år som minimistraff, det innebär också att vi får häktningspresumtion, det vill säga om någon anträffas med ett skarpladdat vapen på stan, ja, då kommer det också att bli automatiskt häktad i väntan på rättegång och släpps inte ut igen, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.  

Lagrådsremissen som regeringen fattar beslut om imorgon kommer att följa förslagen i den utredning som kom tidigare i år. Straffsatserna skärps. 

Den stora förändringen gäller straffet för grovt vapenbrott där det lägsta straffet höjs från ett år till två. Den lägre straffsatsen som gäller idag innebär att den som grips av polisen med vapen och blir misstänkt för grovt vapenbrott inte automatiskt blir häktad. Det ändras med den högre straffsatsen. Det blir också lättare för polisen att få tillstånd att använda telefonavlyssning och andra hemliga tvångsmedel. Den nya lagen är tänkt att träda i kraft vid årsskiftet. 

Morgan Johansson var idag på besök i Malmö, där polisen i många år har drivit frågan om höjda straffsatser. Han tror att de strängare straffen kommer att få effekt.   

– Malmö har haft en svår situation de senaste åren med många skjutningar. Vi behöver få undan både vapnen från gatan och få undan de individer som går omkring med vapen på gatorna, säger Morgan Johansson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".