Lagbok, samt skylt som säger förhandling pågår.
Fallet med nämndemännen som misstänks för tjänstefel är troligen det första i sitt slag. Foto: Pontus Lundahl/TT, Jessica Gow/TT

Beviljade uppehållstillstånd – nämndemän misstänks för brott

"JO läste om fallet i en tidningsartikel"
2:15 min

De tre nämndemännen menade att det var likställt med tortyr att utvisa ett äldre par till Grekland. Efter att en artikel om fallet publicerats i Aftonbladet har nämndemännen stängts av och utreds misstänkta för tjänstefel.

De tre nämndemännen gick emot en juristdomare och beviljade permanent uppehållstillstånd för ett äldre par från Grekland.

Christian Groth, tillförordnad lagman vid förvaltningsrätten i Stockholm, beslutade i juli att stänga av nämndemännen under tiden utredningen pågår.

– Vi fick kunskap om att det pågår en förundersökning mot tre av våra nämndemän och då säger våra regler att nämndemannadomare som är föremål för föremål för förundersökning normalt sett ska stängas av från vidare tjänstgöring under utredningstiden, säger han.

Han kallar händelsen "utomordentligt ovanlig".

Bakgrunden är en dom som nämndemännen var med och fattade i maj. Tillsammans med en juristdomare skulle de avgöra om ett äldre sjukdomsdrabbat par från Grekland skulle få uppehållstillstånd i Sverige.

Juristdomaren menade att det skulle strida mot svensk lag och den så kallade domareden att ge paret uppehållstillstånd, men eftersom nämndemännen var i majoritet fick de sin vilja igenom.

Justitieombudsmannen, JO, läste om fallet i en artikel i Aftonbladet, och bestämde sig då för att inleda en förundersökning mot de tre nämndemännen, något de har möjlighet till eftersom JO har tillsynsansvar för de svenska myndigheterna.

Förvaltningsrätten har alltså nu stängt av personerna, samtidigt som polis och åklagare utreder om de gjort sig skyldiga till tjänstefel på grund av domen.

Förundersökningen leds av JO, som inte vill kommentera exakt vilket lagrum nämndemännen kan ha brutit mot. Också en åklagare från Särskilda åklagarkammaren och poliser från Särskilda utredningar deltar i undersökningen.

Fallet är troligen det första i sitt slag i Sverige. Därför är det också oklart vilket straff nämndemännen skulle kunna få om de fälls, förutom att de då troligen skulle förlora sina uppdrag på domstolen.

Advokaten Mikael Westerlund företräder en av personerna. Han säger att nämndemannen i fråga förnekar brott.

– Min klient har uppfattat att hon har diskuterat efter den här förhandlingen tillsammans med domare och nämndemän och kommit fram till en slutsats som hon har uppfattat är förenlig med den lagstiftning som har varit gällande, säger han.

Domen i fråga var ett överklagande av ett avslag från Migrationsverket. Det äldre paret beviljades permanent uppehållstillstånd av migrationsdomstolen, som hanteras av förvaltningsrätterna.

Enligt domen skulle Sverige bryta mot förbudet mot tortyr i Europakonventionen om paret utvisades till Grekland.

Paret beviljades permanent uppehållstillstånd, och nämndemännen skrev i domen att de var medvetna om att det skulle strida mot svensk lag.

Juristdomaren i målet – som alltså fattade beslutet tillsammans med nämndemännen – hade en skiljaktig mening och skrev bland annat att avgörandet stred mot svensk lag och mot domareden.

Migrationsverket har överklagat domen i migrationsdomstolen till migrationsöverdomstolen.

De tre nämndemännen är utsedda av kristdemokraterna, miljöpartiet och socialdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".