Alice Bah Kuhnke står vid en mikrofon framför den samiska flaggan.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke talar när Sametinget öppnas i Östersund. Foto: Robert Henriksson/TT

Regeringen ger elva extra miljoner till Sametinget

"Ett sätt att stärka samiskt självbestämmande"
1:23 min

Regeringen skjuter till miljoner i stöd till Sametinget i kommande budget. Det berättade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke under invigningen av den nya mandatperioden i Östersund idag.

– Det här är ett sätt att stärka samiskt självbestämmande. Sametinget är den tveklöst viktigaste noden för att arbeta med samiskt inflytande och samiskt självbestämmande. Och det behövs en kraftig förstärkning av deras budget, säger Alice Bah Kuhnke.

I dag öppnade den nya mandatperioden i Sametinget, som både är ett samiskt parlament och en svensk myndighet som är samernas samlade röst gentemot Sveriges riksdag och regering.

Under invigningen lovade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att i den kommande budgetpropositionen öka anslaget till Sametinget med elva miljoner kronor nästa år och med ytterligare fem miljoner kronor året därpå. Det är 30 procent mer än dagens stöd.

I sitt tal sa Kuhnke att det är den största satsningen någonsin på Sametinget som bildades för 24 år sedan.

Håkan Jonsson är ordförande för det största partiet Jakt- och fiskesamerna. Han säger att satsningen är ett välkommet tillskott.

– Det är otroligt värdefulla medel som kommer innebära jättemycket för Sametingets framtida arbete, säger Jonsson.

Hur borde pengarna användas?

– Vi får diskutera hur vi ska fördela pengarna. Det behövs mer pengar till politiken, men också mer pengar till den ordinarie förvaltningen. En viktig post som vi bör prioritera är det internationella arbetet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".