En ledsen pojke gråter och kramar sitt gosedjur. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Multiutsatta drabbas värst i rapport om barnmisshandel

Multiutsatta drabbas värst i rapport om barnmisshandel
1:59 min

I Stiftelsen Allmänna Barnhusets rapport om barnmisshandel beskrivs de multiutsatta barnen, de som drabbas av flera typer av våld och drabbas värst.

– De vi kallar de multiutsatta, de barnen drabbas hårdast om man tittar på t ex hälsokonsekvenser, säger Caroline Jernbro en av forskarna vid Karlstad universitet som i samarbete Barnhuset sammanställt rapporten regeringen beställt.

Dom personer som är utsatta för flera typer av våld är också mer utsatta för upprepat våld och allvarligare former av våld.

De barn som rapporterat att de varit försummade, över 60 procent av dem rapporterar om både fysisk och psykiskt våld, även att de har upplevt våld mellan föräldrarna i större utsträckning. 25 procent av dem har också varit utsatt för sexuella övergrepp av en vuxen.

Statistiken då det gäller hur många barn som utsatts för våld från en förälder ligger sedan ett tiotal år ganska konstant på 14 procent.

I arbetet med rapporten har frågat drygt 4.700 barn i åldrarna 15 och 17 år. Forskarna säger att de multiutsatta är den grupp som far mest illa och menar att det behövs utbildad personal som upptäcker misshandeln, vågar fråga och som vågar anmäla.

Nästan hälften av de barn som är utsatta för misshandel är multiutsatta.

 Anna-Karin Hildingson Boqvist, är utredningschef på Barnombudsmannen hon säger att det som behövs är vuxna som lyssnar på barnen

 --Dom vill gärna prata med vuxna om det dom varit med om. Men i och med att dom inte har förtroende för vuxenvärlden så kan det leda till att man inte berättar det här för någon.

De vill ha vuxna som lyssnar, Anna-Karin Hildingsson Boqvist

 Åsa Regnér, barn och jämställdhetsminister, är bekymrad för att siffrorna som gäller barnmisshandel inte sjunker och hoppas att barns rättigheter stärks och kunskapen höjs i och med arbetet för att FN:s barnkonvention blir lag

 -Den är just det en kunskapshöjning till myndigheter och där man också själv måste gå igenom sin läxa kan vi det här tillräckligt väl, vet vi hur vi skyddar barn mot våld, Åsa Regnér

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".