Dubbelmord i Hallonbergen.
Dubbelmord i Hallonbergen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åtta män åtalas för mord

Den yngsta åtalade är 16 år
1:49 min

Åtta män åtalas för mord och en man för skyddande av brottsling i de uppmärksammade Hallonbergsmorden i Stockholms län tidigare i år.

– Han berättar om ett pågående inbrott i sin lägenhet. Han berättar att frun, C, är hemma. B namnger två gärningsmän och berättar att han är vittne till mordet på A, och att det är anledningen till den här händelsen, säger åklagaren Olof Calmvik.

Mannen som ringer, och som åklagaren kallar för B, är 39 år gammal. Han flyr ut genom ett fönster. Männen följer efter, beväpnade med knivar.

En polispatrull i närheten är snabbt på plats, men männen, som är mellan 16 och 21 år gamla har redan hunnit ikapp. Varningsskott avlossas när polisen anländer, för att stoppa det som fortfarande pågår.

39-åringen är däremot redan så allvarligt skadad att han avlider på sjukhuset senare samma dag.

Ett av motiven bakom morden är ett annat mord, som mannen blev vittne till sex veckor tidigare.

Åklagaren Olof Calmvik säger däremot att bakgrunden är mer komplex och att mannen också misstänks ha haft narkotikaaffärer med minst en av de åtta män som nu åtalas för tre mord.

 – Motivet bakom mordet är att han har haft kontakt med polisen och att personerna misstänkte det. Det är en drivande orsak. Sedan kan det ha funnits andra orsaker, som att det funnits en konflikt och en historia bakåt i tiden, säger Olof Calmvik. 

Två av de åtalade är misstänkta för båda morden. En av dem en 21-åring, vars försvarare tycker att bevisningen inte är heltäckande.

– Han förnekar mord och det gäller i samband med båda händelserna, säger försvarsadvokaten Carla Pantzar.

Alla åtalade har samma inställning. En av 16-åringarna har däremot erkänt medhjälp till mord. Rättegången startar den 5 september och är beräknad att pågå under 28 förhandlingsdagar i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".