Flera människor sitter på marken.
Flyktingar från den statslösa muslimska folkgruppen Rohingyas väntar vid ett flyktingläger i Bangladesh Foto: Mushfiq Alam

Tusentals rohingyas på flykt efter nya strider

Över 18 500 har flytt från Burma till Bangladesh
1:46 min

Över 18 500 människor som tillhör den statslösa muslimska folkgruppen rohingyas har de senaste dagarna flytt från Burma till Bangladesh. Detta efter att gerillarörelsen Rohingyas räddningsarmé utfört flera attacker mot Burmesiska säkerhetsstyrkor.

På gränsen mellan Burma och Bangladesh pågår fortfarande striderna samtidigt som främst kvinnor och barn försöker fly.

På skakiga bilder som publicerats av Radio Free Asia ser man flyende människor mitt i skottelden. Förutom de som lyckats ta sig över till Bangladesh sitter runt 4 000 fast på en liten strandremsa mitt i floden som utgör gränsen mellan de båda länderna.

Det var i fredags som gerillarörelse Arakan rohingyas räddningsarmé, ARSA, utförde flera samkoordinerade attacker mot burmesiska säkerhetsstyrkor i den norra delen av Rahkinestaten. Det ledde till att människor som tillhör folkgruppen rophingyas gav sig av i tiotusentals samtidigt som regeringen evakuerade tusentals buddister.

Vid en liknande händelse för knappt ett år sedan ledde det till att burmesisk militär tog revansch på civila rohingyas genom att bränna ner byar och våldta kvinnor. FN har sagt att det som hände då förmodligen är att likna vid en etnisk rensning. Något Burmas regering och dess ledare Aung San Suu Kyi förnekat.

Och de flesta som gett sig av denna gång är kvinnor och barn. Enligt organisationen för migration, IOM, är de som flytt över till Bangladesh i en desperat situation och många är dessutom skottskadade och traumatiserade.

I den, av regeringen beställda, rapport som FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan kom med för några månader sedan, angående situationen i delstaten Rakhaine, varnade han för att våldet riskerade att eskalera om regeringen inte vidtog snabba åtgärder som att ge rohingyas medborgarskap och medla mellan de olika folkgrupperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".