En familj vid en bil.
Familjen Lamoya kan återvända hem efter fyra nätter på ett katastrofcenter Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio

Harvey tvingade dem på flykt

John Lamoya: Det finns folk här som har förlorat allt
1:38 min

I USA fortsätter stormen Harvey plåga delar av Texas och Louisiana. I landets fjärde största stad Houston är vattennivåerna fortfarande höga men det har slutat regna.

Och i vissa delar har vattnet till och med börjat sjunka undan. John Lamoya från Winchester är på väg att återvända hem efter att han och hans familj gett sig iväg i all hast.

De hade egentligen tänkt stanna där hemma under stormen eftersom de bor så långt från floden. Men när de från fönstret såg hur vattnet började närma sig packade de ihop hela familjen och gav sig iväg.

De har nu tillbringat fyra nätter i ett katastrofcenter, men är nu på väg hem och John Lamoya är medveten om att hans familj tillhör de lyckligt lottade.

– Det finns absolut folk här som har förlorat allt och har det mycket värre än vi har. Vi har fått veta att vi inte har fått in vatten i vårt hus så nu packar vi ihop och åker försöker ta oss hem igen. Vi är oerhört tacksamma, säger John Lamoya.

Över 30 000 befinner sig nu på härbärgen runt om i hela texas och då räknar man inte med de som bor på hotell eller hos släktingar och vänner.

Och även om regnet slutat i Houston är faran långt ifrån över. Fortfarande räddas människor ur hus med hjälp frivilliga och räddningsarbetare i båtar. Vattnet i Houston väntas inte börja sjunka undan förrän inom några dagar och fortfarande är oron stor för att de stora vattenmagasinen ska svämma över eller i värsta fall brista. Samtidig riskerar nya områden att drabbas efter som Harvey nu tagit en väg öster om Houston och i Louisiana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".