Människor bakom taggtrådsgaller
Arkivbild. Foto: Oded Balilty/TT.

Migrationsverket anklagas för att ställa orimliga krav – som leder till flyktingsmugglare

Hans familj blev tillfångatagna av människohandlare
2:40 min

Migrationsverket anklagas för att ställa orimliga krav på människor från Eritrea som vill få familjeåterförening. FN:s flyktingorganisation UNHCR har upprepade gånger kritiserat Sverige för det.

Grundregeln är att anhöriga ska kunna visa ett pass från hemlandet för att få resa till Sverige. Men de flesta eritreanska flyktingar befinner sig i grannlandet Etiopien och har inte pass. 

För att försöka skaffa det anlitar de flyktingsmugglare som tar dem illegalt till en eritreansk ambassad i något av grannländerna. 

Yohannes berättar att hans barn och fru kidnappades efter att de anlitat flyktingsmugglare för att ta sig till Sudan och skaffa pass. 

– På vägen blev de tagna av människohandlare som höll dem i tio dagar. Jag var jättestressad. De är inte kloka och gör vad de vill. De våldtar kvinnor och kan sälja dem vidare till Libyen. 

Yohannes är politisk flykting från Eritrea. I och med att han fått flyktingstatus i Sverige har han rätt att ta hit sin fru och sina barn. 

Eftersom de saknade pass och befann sig i Etiopien där det inte finns någon eritreansk ambassad som kan utfärda pass bad de om att få bevisa sin identitet genom dna-prov men Migrationsverket menade att de först måste visa att de försökt skaffa hemlandspass. 

Enligt Yohannes var det därför hans fru anlitade flyktingsmugglare. Migrationsverket säger till Ekot att man inte ska ställa krav som innebär att människor tvingas göra illegala resor, men enligt svenska ambassaden i Etiopiens huvudstad Addis Abeba går det inte att resa lagligt utan pass. 

– Enligt de uppgifter vi har från Sudans ambassad här i Addis Abeba kan man inte det. Det krävs en passhandling för att passera gränsen, säger Peter Thulin på svenska ambassaden.

Hittills i år har runt 160 personer ansökt om familjeanknytning från Addis Abeba och enligt ambassaden saknar många pass.

I en rapport ambassaden skickade till Migrationsverket i början av sommaren står det att Migrationsverket "inte sällan" ställer krav som i praktiken innebär en olaglig resa och att ambassaden redan i tidigare rapporter uppmärksammat Migrationsverket på problematiken.

Det framgår också att FN:s flyktingorgan UNHCR vid upprepade tillfällen kontaktat ambassaden och kritiserat svenska myndigheter för att ställa krav som gör att människor inte har någon möjlighet att få familjeåterförening om de inte anlitar flyktingsmugglare.

Theresa Karlbjörn på Migrationsverket. 

– Jag drar slutsatsen att det inte är möjligt att begära av någon att man ska kunna göra en sådan här resa om man inte har en resehandling att göra den på.  

Men enligt svenska ambassaden i Addis Abeba har det gjorts. Vad tycker du om det?

– Jag tycker inte att det är rimligt.

Inom kort ska Migrationsöverdomstolen pröva ett liknande ärende som kan komma att få betydelse för många.

Yohannes barn och fru satt fast hos kidnapparna i tio dagar men blev släppta efter att han betalat två lösensummor.

Nu befinner de sig i Sudan och han vet inte exakt vad som hände när de var kidnappade. Han tycker inte att det är rimligt att svenska myndigheter ställer krav som leder till livsfarliga resor.

– Det är jätte farligt att resa från ett land till ett annat olagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".