Lady Diana anländer till Tate Gallery i London i juli 1997.
Lady Diana anländer till Tate Gallery i London i juli 1997. Foto: Jacqueline Arzt

20 år sedan Lady Diana dog

"Jag är väldigt ledsen, trots att 20 år har passerat"
1:31 min

I Storbritannien har de under senaste tiden varit mycket uppmärksamhet kring 20-årsdagen av prinsessan av Wales, lady Diana död. Dagligen har någon av dagstidningarna haft bilagor med bilder och hyllningar.

Hennes liv skapar än i dag rubriker och medieföretag tjänar stora summor på att rapportera om prinsessan Diana.

Mary från Wales är en av alla som har rest till London denna vecka för att hedra Lady Di's minne.

– Jag är väldigt ledsen, det känns så färskt i mitt minne trots att det har passerat 20 år. Jag var väldigt förtjust i henne. Jag tyckte att hon var en så bra person med ett gott hjärta, säger Mary.

Det är som att historien upprepar sig själv, 20 år sedan bilolyckan i centrala Paris som ledde till hennes död.

Samtidigt finns en helt ny generation som inte minns händelseförloppet. Denna unga generation får nu på egen hand ta del av britternas gemensamma sorg.

Diana fick tidningarnas lösnummer att sälja stort under sin livstid, och hon får fortfarande tidningar att sälja. Även tv-kanalerna som under sommaren har satsat på dokumentärer om hennes liv har tjänat höga belopp.

Channel Fours omdiskuterade dokumentär med gamla hemliga inspelningar av Diana som hon gjorde med sin röstcoach hade tittarrekord.

Över 3.5 miljoner britter bänkade sig framför programmet enligt mätningar från Daily Telegraph.

Samtidigt som prinsessan Dianas popularitet har fått ny kraft så har stödet för hennes före detta make prins Charles och hans hustru Camilla sjunkit inför 20-års-dagen för Dianas död 

En tredjedel av britterna tycker att prins Charles gör ett bra jobb, och endast 14 procent vill att hans hustru Camilla ska bli drottning, visar en färsk rapport från marknadsundersökningsföretaget YouGov. 

Enligt författaren Penny Junor som följt kungafamiljen under lång tid så straffas prins Charles än i dag för skilsmässan med prinsessan Diana. Enligt experter så kan detta sjunkande stöd vända för prins Charles nästa år när han fyller 70 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".