Linda Golden är tillvardags professor i markandsföring. Men sedan i fredags hjälper hon till vid ett katastrofcenter i Austin.
1 av 4
Linda Golden är tillvardags professor i markandsföring. Men sedan i fredags hjälper hon till vid ett katastrofcenter i Austin. Foto: Patrik Holmström/SR
Geof Sloan arbetar som frivillig talesperson för röda korset i Austin.
2 av 4
Geof Sloan arbetar som frivillig talesperson för röda korset i Austin. Foto: Patrik Holmström/SR
Redan första dagen hörde 1200 människor av sig till röda korset i Austin för att erbjuda sin hjälp.
3 av 4
Redan första dagen hörde 1200 människor av sig till röda korset i Austin för att erbjuda sin hjälp. Foto: Patrik Holmström/SR
Gymnastiksalen i Delco center, Austin fungerar som tillfälligt härbärge för uppemot 300 drabbade.
4 av 4
Gymnastiksalen i Delco center, Austin fungerar som tillfälligt härbärge för uppemot 300 drabbade. Foto: Patrik Holmström/SR

Många frivilliga har hjälpt till efter katastrofstormen Harvey

"Jag tror på att människor måste hjälpa varandra"
2:01 min

Det massiva räddnings- och hjälparbetet under stormen Harveys framfart i USA har till stor del bedrivits av ideella organisationer. Organisationer som under de första dagarna fick se en sällan skådad tillströmning av frivilliga. En av dem är Linda Golden.

Linda Golden, som till vardags är professor i marknadsföring vid Texasuniversitetet i Austin, tvekade aldrig när uppropet om frivilliga kom i fredags förra veckan.

– Jag tror på att människor måste hjälpa varandra, säger hon.

Hon arbetar vid ett av fem katastrofcenter i staden som tar emot drabbade, som ofta förlorat allt de äger. Och det har varit tufft men samtidigt är hon imponerad över vad människor klarar av att hantera.

– Det är ledsamt att se situationen som flera befinner sig i, men samtidigt är jag imponerad av styrkan som människor här visar, säger Linda Golden.

När Röda korset i Austin efterlyste frivilliga hörde 1 200 människor av sig redan första dagen. Berättar Geoff Sloan som själv är där och jobbar ideellt.

– Människor här i Texas har varit otroliga med sin vilja att hjälpa till, säger han.

Och likadant har det sett ut över hela Texas. Det har strömmat tusentals frivilliga till katastrofområdena. Människor har dykt upp med båtar vid brandstationerna för att delta i räddningsarbetet och hjälporganisationer har till och med tackat nej till hjälp och förnödenheter eftersom det blivit för mycket att hantera.

– Men det räcker på något sätt ändå inte, men vi gör så gott vi kan, säger Linda Golden

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".