Venezuela
Foto: FEDERICO PARRA

Venezuela ska börja ställa oppositionella inför rätta – ”ett steg närmre diktatur”

"Oppositionsledare är inga riktiga venezolaner"
2:00 min

Venezuela ska börja ställa oppositionella politiker inför rätta för landsförräderi. Initiativet presenterades först av regeringen och har nu antagits av den särskilda lagstiftande kongress som har till uppgift att skriva om grundlagen, en process som bojkottas av oppositionen.

– Oppositionsledare i Venezuela är inga riktiga venezolaner, de är landsförrädare som vill ha en amerikansk intervention och för det bör de straffas, sa Diosdado Cabello när han talade inför den konstituerande församlingen i Caracas.

Cabello är president Maduros närmaste man och är en av dem som nu leder arbetet med att skriva om grundlagen. Församlingens delegater kommer uteslutande från regeringspartiet eftersom oppositionen bojkottar hela processen, som de beskriver som ett steg närmre diktatur.

Regerande socialistpartiet menar tvärtom att grundlagen måste ändras för att garantera fred och enighet. Men hittills har den konstituerande församlingen knappt påbörjat arbetet med att skriva om grundlagen.

De har fokuserat på att stifta lagar som på olika sätt kringskär oppositionens makt: De har ogiltigförklarat det traditionella parlamentet, som kontrolleras av oppositionen. De har inlett åtal mot Venezuelas riksåklagare Luisa Ortega, som tidigare var lojal med regeringen men nu flytt till Colombia tillsammans med flera domare.

Hon hävdar att regeringen vill skada henne eftersom hon har bevis för att president Nicolás Maduro och flera av hans ministrar stulit flera miljoner kronor från statskassan.

Församlingens beslut om att ställa oppositionspolitiker inför rätta i det man kallar "historiska rättegångar" kommer inte heller oväntat. Flera framträdande oppositionsledare sitter redan i fängelse efter att ha uppmanat till protester mot regeringen.

De kommande dagarna väntas delegaterna också debattera en ny medielag, som ska reglera yttrandefriheten på sociala medier och digitala tidningar, en viktig arena för oppositionen efter att många av de traditionella medierna tagits över av regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".