Janne Carlsson

Janne Loffe Carlsson är död

Vännen och regissören Björn Forsberg: Han var världens goaste kille
3:49 min

Skådespelaren och musikern Janne Loffe Carlsson är död. Det uppger hans sambo till P4 Kristianstad.

Janne Loffe Carlsson dog 80 år gammal efter en tids sjukdom. Tillsammans med sin sambo har Janne Loffe Carlsson bott i Öllsjö utanför Kristianstad de senaste 15 åren.

Född i Stockholm 1937 gjorde han sin skådespelardebut i Anderssonskans Kalle 1950. Han har sedan dess setts i flera svenska filmklassiker som Repmånad, Smugglarkungen och Göta Kanal. Han spelade också mot Allan Edwall i Vem älskar Yngve Frej.  

Det var genom sin roll som 111:an Elof Olsson "Loffe" i TV-serien Någonstans i Sverige som han blev Janne Loffe Carlsson med hela svenska folket. 

I somras skulle han medverkat i farsen Rent mjöl i påsen, men ställde in sin medverkan av personliga skäl.

– Jag blir bedrövad. Det var världens goaste kille. Han var snäll, omtänksam och gjorde allt för andra människor. Och han var en stor konstnär på många olika grenar, säger regissören och vännen Björn Forsberg. 

– Det man inte får glömma med Janne är att han var en seriös skådespelare också. Han var inte bara en komiker. Han målade och jag har hans tavlor hemma på väggarna och han var en fantastisk musiker. Framförallt var han en god kamrat, säger Björn Forsberg till P4 Kristianstad. 

Janne Loffe Carlsson var även en talangfull musiker och med i gruppen Hansson & Karlsson. Han har beskrivits som en av Sveriges största talanger på trummor och har bland annat spelat med rocklegenden Jimi Hendrix och tenorsaxofonisten Dexter Gordon. 

– Det är en sorgdag idag, säger kollegan Rafael Edholm, som spelade mot honom i Göta Kanal. Janne är en del av svenska folksjälen 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".