Morgan Johansson
Justitieminister Morgan Johansson vill skicka en tydlig signal till domstolarna. Foto: Lise Åserud/TT och Johan Nilsson/TT.

Morgan Johansson: Normalstraffet för mord ska vara livstid

"Det svåraste brottet också ska ge det strängaste straffet"
2:08 min

Livstidsstraff ska vara normalstraffet för mord. Det föreslår en utredning i dag och justitieminister Morgan Johansson tycker att förslaget är bra.

– Jag tycker att det svåraste brottet också ska ge det strängaste straffet. Och i svensk lagstiftning är det livstids fängelse. Det här har varit en process som pågått en tid, även den förra regeringen försökte göra förändringar i den här riktningen men man misslyckades. Så därför fick vi tillsätta en ny utredning och har nu fått fram ett nytt förslag som ska gå i den riktningen, säger Justitieminister Morgan Johansson.

En majoritet i riksdagen anser att tidsbestämda straff är för milda för dem som döms för mord. De vill att fler som begår brottet istället ska få livstid.

Redan alliansregeringen gjorde en lagändring, men den fick inte någon effekt, domstolarna fortsatte att utdöma tidsbestämda straff.

– Den är gången har vi tagit fram ett lagförslag som är mycket tydligare. Där livstidsstraff är det som är normalstraffet för mord. Och därmed så kommer riksdagen ge en tydlig signal till domstolarna om vad det är som ska gälla i framtiden, säger Johansson.

I dag överlämnas en utredning till regeringen, där det föreslås att livstids fängelse blir normalstraffet för mord, skriver Sydsvenskan.

Och regeringen avser alltså att godta förslaget och göra det till lag, en lag som är tänkt att börja gälla redan nästa sommar.

Enligt en kartläggning som SVT gjorde i januari, så är det bara Vänsterpartiet i riksdagen som är emot livstidsstraff, som partiet menar är omodernt. En livstidsdömd har till exempel ingen drivkraft för att bli rehabiliterad, resonerar partiet.

– Jag tycker tvärtom, för det finns en möjlighet för den livstidsdömda att få sitt straff omvandlat till ett tidsbegränsat straff. Och då måste man ju visa att man verkligen förstått, vad man har gjort och att man visar att man slagit in på en ny väg.

Mer om Brott & straff

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".