"Jag har aldrig jobbat med någon som är så folklig"

2:00 min

Skådespelaren, musikern och konstnären Janne "Loffe" Carlsson har avlidit, 80 år gammal. Han blev folkkär med sina roller i filmer och teveserier som "Någonstans i Sverige", "Vem älskar Yngve Frej?" och "Göta kanal". Skådespelarna Eva Röse och Gunnel Fred samt musikern Jojje Wadenius minns den avlidne kollegan.

- Han hade mycket humor och var väldigt kärleksfull. Och så var han en extremt folklig person, jag har aldrig jobbat med någon som är så folklig. Han kunde komma in var som helst, knacka på dörren och be om att få ett glas vatten eller om att få låna toaletten. Alla upplevde att de kände honom, säger Eva Röse.

Janne Carlsson blev "Loffe" med hela svenska folket när han medverkade i teveserien Någonstans i Sverige på 1970-talet.

Efter det avlöste rollerna varandra, bland annat den som båttillverkaren Janne Andersson i Göta kanal-filmerna. Men han gjorde också flera allvarligare roller. I Stig Claesson-filmatiseringen På palmblad och rosor spelade han mot Gunnel Fred.

- Han var väldigt naturlig och väldigt modig. Han väjde inte för känslor, jag minns en monolog han hade i den där filmen när han står och pratar om döden och tjälen i jorden. Det var jättejättefint, när han står och gråter.

- Det är en förlust, att han är borta. Men han hann ju sätta rätt mycket fina avtryck, säger Gunnel Fred.

Janne "Loffe" Carlsson var också en passionerad trumslagare och jazzmusiker, som bland annat spelade på Pugh Rogefeldts tidiga skivor.

På de skivorna medverkade också Jojje Wadenius.

- När han spelade dansade det på nåt sätt, det var lite svängigare på ett sätt som det blir när en jazztrummis spelar rock. Det mesta han har betytt för mig är att vi blev väldigt goda vänner, och att det var jättekul att spela med honom, säger Jojje Wadenius.