Två män skakar hand framför en brittisk flagga och en EU-flagga.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier när han tog emot sin brittiske kollega David Davis i Bryssel. Foto: Thierry Charlier.

Frustration i Bryssel efter brexitförhandlingar

"Man har haft orealistiska förväntningar"
1:53 min

Idag avslutades den tredje förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien om Brexit, det brittiska utträdet ur unionen, men parterna står fortfarde långt ifrån varandra.

--Vi har inte gjort några framsteg alls i viktiga frågor, sa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

På EU:s toppmöte i oktober ska de 27 EU-länderna avgöra om parterna nått "tillräckliga framsteg" för att kunna inleda nästa förhandlingsfas, om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien. Men det ser nu mörkt ut.

Den största tvistefrågan gäller pengarna, hur mycket Storbritannien ska betala vid utträdet. Och här står parterna nu om möjligt ännu längre ifrån varandra än tidigare, enligt EU:s chefsförhandlare.

Den brittiske Brexitministern David Davis lät inte lika pessimistisk och han upprepade att det är EU:s stelbenthet och brist på fantasi som försvårar förhandlingarna.

– Det är bara genom flexibilitet och fantasi som man kan nå ett avtal som verkligen fungerar för båda parter. 

Men enligt Sveriges EU-minister Ann Linde är det kanske just britternas livliga fantasi som har ställt till med problem i förhandlingarna. Man lovade de egna väljarna att det skulle bli mer pengar över till sjukvården, när man slutade betala EU-avgift och att britterna själva skulle kunna bestämma om det mesta.

– Jag tror helt enkelt att man har haft orealistiska förväntningar om hur mycket man skulle kunna åstadkomma utanför EU.

Resultatet är en svår låsning där de båda sidornas önskemål helt enkelt är oförenliga. Ann Linde tror inte att förhandlingarna om ett framtida samarbete kommer att komma igång nu i höst, som det var tänkt.

– Som det ser ut nu är det inte realistiskt att man börjar i oktober som man hade hoppats på, utan det är mer realistiskt att det blir på nästa toppmöte i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".