En man tittar neråt.
Emmanuel Macron kritiserade de som förnekar eller minimerar Frankrikes ansvar i Velodrome d'Hiver-räden. Foto: Kamil Zihniglu/TT.

Facken rasar redan mot Macrons planer för arbetsmarknaden

"Vi ska följa debatten"
1:31 min

Idag presenterade den franska regeringen inriktningen för de lagar man vill förändra på arbetsmarknadsområdet. Tyngdpunkten ligger på små och medelstora företag, där man vill lätta på regelverket kring arbetstider och kraven på facklig medverkan vid förhandlingar. Det ska underlätta anställningar och öka flexibiliteten på arbetsmarknaden enligt regeringen, medan det får fackföreningarna att rasa.

För många arbetsgivare och utländska investerare uppfattas arbetsrätten som en broms, sa premiärminister Eduard Philippe när han presenterade arbetsmarknadsreformerna idag. Målet med reformerna är ökad flexibilitet, att det ska bli enklare att anställa och att arbetslösheten på 9,5 procent, ska minska.

Med tonvikten på små och medelstora företag – framhöll premiärministern och arbetsmarkandsministern vikten av en ökad dialog mellan arbetsgivare och löntagare. På mindre företag med färre än 50 anställda ska fackföreningar inte längre behöva delta vid förhandlingar - det ska istället en personalrepresentant kunna göra.

Samtidigt som ersättningen vid uppsägningar höjs så sätts ett tak på ersättningen om tvisten hamnar i domstol. Fackföreningarna har deltagit i samråd inför reformarbetet med regeringen – men många hade invändningar idag.

Laurent Berger från det största fackförbundet CFDT, som organiserar medlemmar i den privata sektorn, säger i fransk tv att han är besviken.

– Vi ska följa debatten under de närmaste veckorna och fortsätta kampen på löntagarnas sida, sa han.

Hans fackförbund CFDT planerar demonstrationer i oktober. Men då räknar regeringen med att lagen redan är både antagen och införd.

Fackföreningsrörelsen CGT har kallat till generalstrejk och demonstrationer den 12 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".