Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tåg och järnväg.
Av planförslaget av Trafikverket framgår vilka infrastrukturprojekt Trafikverket anser ska prioriteras under planperioden 2018-2029. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Tomas Oneborg/TT.

Trafikverkets nya infrastrukturplan: Långsam utbyggnad av ny stambana

Anders Åkesson (C): Det blir en halvmesyr
2:15 min

Trafikverkets förslag på ny nationell infrastrukturplan väcker både glädje och ilska runt om i landet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) var nöjd med det förslag på ny nationell infrastrukturplan han fick av Trafikverket idag.

– Jag är imponerad över hur Trafikverket har mött de utmaningar regeringen gett i direktiven. Att både titta på det som är samhällsekonomiskt effektivt men samtidigt klara klimatomställningen och knyta ihop hela landet, säger han.

Av planförslaget som Tomas Eneroth tog emot idag, framgår vilka infrastrukturprojekt Trafikverket anser ska prioriteras under planperioden 2018-2029.

Bland annat föreslår Trafikverket att Norrbotniabanans första etapp mellan Umeå och Skellefteå ska påbörjas, att Förbifart Stockholm ska färdigställas och att två flaskhalsar på Västkustbanan ska börja åtgärdas genom att dubbelspår ska byggas genom Varberg och mellan Ängelholm och Helsingborg.

Också på Oskustbanan mellan Sundsvall och Stockholm föreslår Trafikverket att det ska börja byggas dubbelspår. Det beskedet glädjer Eva Lindberg, socialdemokratiskt regionråd i Gävleborg.

– Vi är jätteglada att det kommer att påbörjas under den här planperioden!

För förespråkarna av en höghastighetsjärnväg mellan Sveriges tre största städer, var beskeden däremot mer negativa. Trafikverket föreslår visserligen att järnvägen ska börja byggas under planperioden, men bara två av etapperna och bara för hastigheter upp till 250 kilometer i timmen, istället för de 320 kilometer i timmen som har varit aktuellt tidigare.

Skälet till det är bland annat att det blir betydligt billigare. Bara på etappen Ostlänken mellan Järna och Linköping handlar det om en besparing på tio miljarder, sa generaldirektör Lena Erixon på pressträffen idag.

– Vi tycker att det är svårt att motivera den stora kostnadsskillnaden.

Moderaternas trafikpolitiske talesperson Jessica Rosencrantz säger till Ekot att hon tycker att det är en klok strategi som Trafikverket föreslår. Men Centerpartiets Anders Åkesson är kritisk.

–  Det här är ju då inte höghastighet och därmed skulle man kunna säga att det blir en halvmesyr, säger Anders Åkesson. 

Bostadsministern, miljöpartist Peter Eriksson, menar också att järnvägen bör byggas för högre hastigheter, inte minst för att kunna konkurrera med inrikesflyget.

– Det blir väldigt mycket svårare om man inte utnyttjar moderna teknik och inte köper moderna tåg som kan köra minst 300 kilomter i timmen, säger Peter Eriksson.

Trafikverkets förslag ska nu ut på remiss. Och diskussionen kring om, när och hur höghastighetsjärnvägen ska byggas och finansieras lär nu ta förnyad fart under hösten.

Sverigeförhandlingen, den kommitté som på regeringens uppdrag har tagit fram förslag på både sträckning och finansiering, tycker att staten ska låna pengar och bygga hela höghastighetsjärnvägen så snabbt som möjligt.

Den etappvisa utbyggnad som regeringen har förespråkat och som Trafikverket nu föreslår är fel strategi, menar HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

– Det som oroar mig är den långa utbyggnadstiden. För oavsett om man bygger för 250 eller 320 kilometer i timmen så kommer det att ta väldigt lång tid, säger han.

Relaterat

Mer om Trafik & infrastruktur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".