Behandling med blodförtunnande läkemedel skyddar mot demens hos personer med förmaksflimmer, säger docent Leif Friberg.
1 av 2
Behandling med blodförtunnande läkemedel skyddar mot demens hos personer med förmaksflimmer, säger docent Leif Friberg. Foto: Privat.
Ett hjärta i genomskärning. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
2 av 2
Ett hjärta i genomskärning. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Behandling av förmaksflimmer halverar risken för demens

"Sluta inte i förtid med blodförtunnande behandling"
1:47 min

Att behandla personer med blodförtunnande medel mot förmaksflimmer i hjärtat har visat sig ge minskad risk för demenssjukdomar. Det visar en svensk studie som presenterats vid den europeiska hjärtkongressen i Barcelona.

– Vi har tittat på 444 000 patienter med förmaksflimmer under de senaste tio åren och sett att det är en halvering av risken att utveckla demens bland dem som har fått behandling, säger docent Leif Friberg, som har lett studien.

Förmaksflimmer leder till att blodet lättare koagulerar i hjärtats förmak och bildar små och större proppar som sedan kan fastna i hjärnans blodkärl och orsaka stroke och demenssjukdom.

Det den nya studien visar är att blodförtunnande behandling hos de som har förmaksflimmer inte bara skyddar mot stroke, utan också halverar risken att få demens.

Det här har forskarna kommit fram till med hjälp av de patient- och läkemedelsregister som finns i Sverige.

Ändå visar beräkningar som forskarna gjort att det kan vara uppemot hälften av patienterna som saknar behandling mot sitt förmaksflimmer.

En orsak är att många som får en flimmerdiagnos avbryter sin behandling. Det kan bero på att de blodförtunnande medel som ges ökar risken för blödningar.

– Blodförtunnande behandling kan man få blödningar av, och blödningar kan vara allvarliga, men i allmänhet är de små, som näsblod och liknande. Och där gäller det att väga allvaret i hur blödningen är gentemot riskerna att drabbas stroke eller demens, säger docent Leif Friberg.

Enligt Leif Friberg måste läkarna göra en individuell bedömning för varje patient.

– Det finns övertygande vetenskapligt underlag som visar att risken för stroke och demens är så mycket större om man inte har behandling än att råka ut för en allvarlig blödning.

– Men man ska inte sticka under stol med att det kan finnas sidoeffekter också.

Leif Fribergs råd till patienter som funderar på att avbryta sin blodförtunnande behandling är att tänka efter ordentligt.

– Sluta inte i förtid med blodförtunnande behandling om du har förmaksflimmer. Rådgör alltid med din läkare innan du gör det, säger Leif Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".