Stuprör,vattentunna och dricksglas med vatten.
Det är svårt att sätta pris på vatten, säger Torgny Holmgren. Foto: Hasse Holmberg/TT, Fredrik Sandberg/TT Christine Olsson/TT

Bristen på vatten kan förändra priset

"De stora förbrukarna kommer att få betala mer än i dag"
1:38 min

Sinande brunnar och sjunkande grundvattennivåer kan leda till att priset på vatten troligen kommer att sättas annorlunda i framtiden.

Reportage: Skulle vi använda mindre vatten om det kostade mer

I flera länder med vattenbrist används priset för att styra efterfrågan på vatten, det kan bli så även i Sverige, säger Torgny Holmgren, chef för Stockholm International Water Institute, SIWI.

– Jag kan tänka mig att vi framöver kommer att se en ökad differentiering av tariffsättningen i olika delar av landet där vattenbrist uppstår, ja.

Vilka kommer att få betala mer i så fall?

– Jag förutser att de stora förbrukarna, industrin, energin och till viss del också jordbruket, kommer få betala mer för vatten än i dag.

Det är kommunerna som bestämmer taxan för vatten och avlopp, som ska finansiera ledningar för vatten och avlopp, dricksvattenverk och avloppsreningsverk.

Men utan vinst, svensk lag medger inte marknadspris på vatten.

Men andra länder som har omfattande vattenbrist har prövat att använda priset som styrmedel för att få ned vattenförbrukningen. Exempelvis Sydafrika, Chile och Australien, vars tidigare premiärminister Kevin Rudd besöker Stockholm under världsvattenveckan, där prissättning på vatten diskuterats.

Australien hade inget annat val än att sätta pris på vatten, säger Kevin Rudd. Dels för att få pengar till investeringar men också för att få storförbrukare att spara så det räckte åt alla.

Men att sätta pris på vatten har svårigheter säger Torgny Holmgren.

– Vatten är en väldigt lokal resurs, vatten finns lokalt. Att sätta ett pris på vatten som gäller över ett land eller en hel värld ser jag som omöjligt det är en väldigt komplex fråga, vi är väldigt tidigt ute nu att hitta möjligheter - hur kan vi differentiera, hur kan vi sätta pris på vatten på ett annat sätt än vi gör i dag?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".