Människor håller upp fotografier av den försvunne mannen Santiago Maldonado.
Människor håller upp fotografier av den försvunne mannen Santiago Maldonado. Foto: Victor R. Caivano/AP.

Nytt försvinnande i Argentina väcker starka känslor

"Var är Santiago Maldonado?"
1:35 min

I Argentina ska det i dag hållas stora demonstrationer till stöd för en man som försvann i samband med en protest för en månad sedan i södra delen av landet.

Mannen misstänks ha förts bort av polis, och fallet har utlöst en politisk kris i Argentina.

"Var är Santiago Maldonado?" Den frågan har hundratusentals argentinare skrivit på sociala medier de senaste veckorna.

En bild på den 28-årige mannen med dreadlocks sprids överallt. Santiago Maldonado syntes senast för en månad sen under en protest i södra Argentina, där en grupp från urfolket mapuche har en utdragen landtvist med klädföretaget Benetton. 

Exakt vad som hände vet ingen - andra demonstranter som var där hävdar att Maldonado fördes iväg av polis. Men det finns inga bevis för det, och poliserna nekar.

Fallet har väckt enorm uppmärksamhet i Argentina, där försvinnanden är ett nationellt trauma sedan militärdiktaturen, då 30 000 argentinare försvann spårlöst, ofta bortförda av polis eller militär.

Flera människorättsgrupper, däribland mödrarna på Plaza de Mayo, har engagerat sig i Santiago Maldonados försvinnande, och i dag ska demonstrationer hållas i flera städer.

Många kritiserar att säkerhetsministern Patricia Bullrich hittills tagit poliserna i försvar och ifrågasatt ögonvittnen på plats.

Samtidigt har oppositionen under ledning av ex-president Cristina Fernandez de Kirchner sett till att snabbt politisera fallet.

I oktober ska det hållas viktiga lokalval i Argentina och om försvinnandet inte klaras upp innan dess kommer frågan "Var är Santiago Maldonado?" jaga president Mauricio Macri och hans parti PRO som försöker vinna fler platser i kongressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".