Lotten Collin och Mexikos utrikesminister Luis Videgaray
Ekots korrespondetn Lotten Collin intervjuade Luis Videgaray. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Mexiko bekymrad över Nafta:s framtid

"Vi kommer motsätta oss alla försök till att införa tullar"
1:40 min

Idag återupptas förhandlingarna mellan Mexiko, USA och Kanada om att förändra frihandelsavtalet Nafta. Delegationer från de tre länderna ska mötas i Mexico City. Men samtidigt har Donald Trump de senaste dagarna sagt på Twitter att USA kan lämna Nafta innan ett nytt avtal blir klart - hot som Mexiko tar på allvar.

– Vi svarar inte på provokationer, vi vill ha seriösa förhandlingar", sa Mexikos utrikesminister Luis Videgaray när jag intervjuade honom i maj i år. De formella förhandlingarna hade inte börjat än, men Donald Trump hotade redan då om att lämna frihandelsavtalet Nafta, som omfattar USA, Kanada och Mexiko.

Idag inleds den andra förhandlingsrundan i Mexico City, och Trumps twittrande är fortsatt ett problem. De senaste dagarna har han flera gånger hotat att lämna Nafta om Mexiko inte går med på alla USA:s krav.

– Vi kommer motsätta oss alla försök till att införa tullar eller skatter på gränshandeln", sa Videgaray i intervjun i maj - ett villkor som Mexiko utåt hållit fast vid men som ändå diskuteras.

USA har signalerat att man vill ha tullar på vissa varor, till exempel inom bilindustrin. Men frågan är hur det ska genomföras i praktiken - bilar som säljs i USA har ofta passerat den mexikansk-amerikanska gränsen runt åtta gånger under tillverkningsprocessen.

Den mexikanska regeringen oroas över att förhandlingarna kommer dra ut på tiden, eftersom de då kommer bli en fråga i nästa års presidentval. Den ledande presidentkandidaten i opinionsmätningarna, vänsterledaren Andres Manuel Lopez Obrador, har tidigare varit mycket kritisk till Nafta och vill att förhandlingarna skjuts på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".