Fjärrstyrd hastighetsgräns snart här

Det blir av allt att döma ett försök i Sverige med så kallad flexibel hastighet, dvs där hastighetgränserna med hjälp av fjärrstyrning snabbt kan ändras beroende på trafikförhållandena. Redan i höst räknar Vägverket med att komma igång på ett tiotal platser runt om i landet.
Det var förra sommaren som Vägverket presenterade tanken på flexibla hastigheter som kan ändras uppåt eller neråt beroende på t ex väglag, mörker eller hur trafiktätheten ser ut och det hela skulle skötas med hjälp av ett fjärrstyrt system. Förslaget har fått stor uppmärksamhet, och efter en remissrunda med övervägande postivt mottagande ligger ärendet nu klart för avgörande hos regeringen. På näringsdeparmentet räknar man med att kunna godkänna ett försök kanske redan nu före sommarem, och i så fall kan försöket vara igång i höst. I försöket är det troligt att även hastighetsgränsen på någon av landets motorvägar kommer höjas till över dagens 110 kilometer i timmen, vid bra förhållanden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".