Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ulf Kristersson kandiderar som M-ordförande

Uppdaterat fredag 1 september 2017 kl 12.51
Publicerat fredag 1 september 2017 kl 10.35
"Om partiet vill så är jag beredd att ta vid och fortsätta arbetet"
(2:07 min)
Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
1 av 2
Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Foto: Marcus Ericsson/TT
Moderaterna Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson
2 av 2
Moderaterna Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Fredrik Sandberg/TT

Moderaternas nuvarande ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson meddelar nu att han kandiderar till ordförandeposten för Moderaterna. "Jag känner ett ansvar" säger Kristersson till Ekot.

– Jag känner ett ansvar och tror att jag kan bidra med mina erfarenheter. Om man känner det ansvaret så tycker jag att man ska ta det ansvaret också.

Vad är det som kommer att bli annorlunda i politiken nu jämfört med Anna Kinberg Batra?

– Sådär fungerar det inte. Moderaterna byter inte politik för att de byter partiledare. Vi har en väl genomtänkt politik på många olika områden och där har det ju inte minst under Annas ledning gjorts ett omfattande arbete. Det är snarare så att om partiet vill, så är jag beredd att ta vid och fortsätta ett arbete att leda det fram till valet.

Tidigare i dag meddelade Kristersson på sin Facebook-sida han står till förfogande. Fyra länsförbund har nominerat Ulf Kristersson till ordförandeposten, Dalarna, Västerbotten, Norrbotten och Södermanland. I Facebook-inlägget skriver Kristersson:

– Jag är alltså beredd leda det lag som tillsammans ska vinna valet 2018, och därefter bidra till att Sverige får en bättre regering. Det är uppgiften, och jag vill ta den på mig om även andra tror att jag är rätt man för jobbet. Jag drivs mer av hopp än av fruktan. Jag vill att glädje, nyfikenhet och framtidsoptimism ska prägla svensk politik, och mitt eget parti.

Du skriver att du gärna ser ett lagarbete, kommer det bli annorlunda än vad ni har jobbat hittills?

– Jag vill understryka att jag tror att laget måste gå före jaget och att så många andra lägger så enormt stor tonvikt i partiledaren, personligen, säger Ulf Kristersson till Ekot.

– Jag tror att ett parti måste byggas av ett lag och att det måste byggas på bredden med många olika personligheter. Det är jag helt övertygad om.

Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, som också tippats kandidera till partiledarposten skriver på sin Facebook att hon stödjer Ulf Kristerssons kanditatur:

– Det får mig att känna både glädje och optimism. Ulf är den person som jag tror är bäst lämpad att bli moderaternas nästa partiordförande, samla partiet och stärka förtroendet för vår politik.

Hon skriver också att hon kommer att stödja honom i arbetet med att leda Moderaterna om han väljs.

Beskedet att Ulf Kristersson kandiderar har även väckt kritik. "Det tyder på att man inte har någon sjukdomsinsikt i partiet", säger Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan, i Ekots direktsändning.

– Partiet borde verkligen gå till roten med vad som är problemet och vad Moderaterna står för. Man sade att Anna Kinberg Batra var otydlig men hade ju inte heller något mycket att berätta.

Moderaternas nya ledare ska väljas på en extrastämma 1 oktober.

Kristersson har varit en av favoriterna sedan partiledaren Anna Kinberg Batra avgick förra veckan. Kristersson var socialförsäkringsminister under Fredrik Reinfeldts regering och utsågs till Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson efter valförlusten 2014. 

Han har en lång historia inom partiet och valdes redan 1988 till ordförande för Moderata ungdomsförbundet Muf. Han förlorade ordförandeposten till Fredrik Reinfeldt 1992. 

Kristersson var riksdagsledamot för Stockholm stad 1991-2000 då han lämnade riksdagen för arbete inom näringslivet. Han hamnade i blåsväder 2007 efter att det framkommit att han under större delen av 2001 anlitat städhjälp utan att betala skatt. 

Under 2008 var utreddes Kristersson för mutbrott efter att ha fått ett hyreskontrakt på en attraktiv adress i centrala Stockholm. Han friades senare från alla misstankar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".