Anna Ekstörm, gymnasieminister
Anna Ekstörm, gymnasieminister Foto: Maja Suslin/TT

Ny lag ska underlätta kring politiska partier i skolan

"Det blir mycket lättare för rektorer "
1:38 min

Det ska vara möjligt för skolor att säga nej till politiska partier som vill besöka skolan. I dag presenterade regeringen förslag på ändring i skollagen.

Det är vanligt att politiska partier besöker landets skolor för att informera om sitt budskap, inte minst inför riksdagsval. Nu vill regeringen ändra lagen för att underlätta för rektorerna i arbetet med vilka som bjuds in.

– Det blir mycket lättare för rektorer att bjuda in politiska partier till skolan, eftersom rektorerna får begränsa inbjudan på objektiva grunder, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Men för vissa skolor har det blivit ett problem, då fler än de inbjuda partierna vill besöka skolan. Vissa rektorer har varit rädda för att göra fel och lösningen har blivit att inget parti får komma.

Med ett lagändringsförslag vill regeringen göra det möjligt för skolor att i ökade utsträckning själva välja vilka som bjuds in, på objektiva grunder, det kan till exempel handla om alla partier som sitter i riksdagen, kommunfullmäktige eller Europaparlamentet. Eller om man vill uppmärksamma en lokal fråga, då kan andra partier vara intressant att bjuda in.

– Det blir mycket lättare för rektorer att bjuda in politiska partier till skolan, eftersom rektorerna får begränsa inbjudan på objektiva grunder, säger Stefan Lindh som är rektor vid Drottning Blankas gymnasium i Varberg.

Både Lärarförbundet och lärarnas riksförbund är i stort är nöjda med förslaget och moderaternas skolpolitiska talesperson Camilla Waltersson tycker förslaget är väl balanserat och att det är bra med tydlighet kring ansvaret.

Men trots att det alltså skulle bli tydligare att det är rektorn som är ansvarig för vilka partier som bjuds in, kan de inte säga nej baserat på att hen t ex tycker partiet har ett odemokratiskt budskap.
Hanna Axelsson är elev vid Drottning Blankas gymnasium i Varberg:

– Det kan man ju förstå att rektorer skulle vilja utesluta på ett sätt, men samtidigt så kan man inte skydda elever från olika politiska budskap i längden, säger gymnasieeleven Hanna Axelsson.

Regeringen hoppas att lagändringen ska kunna träda i kraft första januari nästa år, i god tid inför riksdagsvalet, Anna Ekström:

– Vi hoppas att rektorerna ska kunna bjuda in politiska partier till skolan, utan att vara rädda för att göra fel. Vi hoppas också att fler elever under valåret ska kunna få ta del av politisk information. Vi tror att det är bra för elevernas utveckling, säger Anna Ekström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".