Kvinna och man i en tv-studio.
1 av 2
Høyres partiledare statsminister Erna Solberg och Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre under en debatt på tisdagskvällen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/TT.
Foto: Vegard Grøtt/TT
2 av 2
Stortinget. Foto: Vegard Grøtt/TT

Oro för hackat valresultat

"Mot bakgrund av den hotbild vi nu ser"
1:45 min

I Norge pekar regeringen på påstådda säkerhetshot knutna till rösträkningen vid valet till Stortinget den 11 september.

Regeringen agerar nu för att minska risken för, och spekulationerna kring, möjliga försök att påverka valresultatet.

– Vi ber kommunerna att genomföra minst en manuell rösträkning. Det är helt avgörande att folk har tillit till genomförandet av valet, säger kommunalminister Jan Tore Sanner till norska tv- och radiobolaget NRK.

NRK har tidigare berättat att norska IT-experter är oroliga för att landets datorstyrda rösträkningssystem ska kunna hackas.

Liknande oro fanns inför valet i Nederländerna i mars, där man särskilt pekade på möjliga ryska försök att påverka valutgången.

I Norge väljer regeringen bland annat att höja säkerheten kring valets datasystem.

– Det är mot bakgrund av den hotbild vi nu ser som vi nu genomför ytterligare säkerhetsåtgärder. Det är för att det ska vara full tillit, full trygghet runt genomförandet av valet, säger Jan Tore Sanner.

Ministern vill däremot inte svara på vilken typ av hot det handlar om. Han avslöjar inte heller om norska myndigheter har upptäckt några misstänkta hackerattacker mot rösträkningssystemet.

Sanner medger för NRK att manuell rösträkning kan fördröja ett slutligt valresultat i Norge, men att myndigheterna ändå genomför säkerhetsåtgärderna för att minska spekulationer om valets tillförlitlighet.

När det gäller väljaropinionen i Norge kommer alltfler tecken på en möjlig valseger för den sittande högerregeringen.

Enligt en ny opinionsmätning, publicerad i Aftenposten, har de fyra borgerliga partierna ett sammanlagt väljarstöd på strax över 50 procent. Det är ungefär 9 procentenheter mer än vänsteroppositionens tre ledande partier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".