Fredrik Furtenbach, Ekot och Ulf Kristersson, Moderaterna
Fredrik Furtenbach, Ekot och Ulf Kristersson, Moderaterna Foto: Sveriges Radio, Fredrik Sandberg/TT

Det blir antagligen en process "på räls"

Fredrik Furtenbach: Han är en typisk liberal Moderat
2:31 min

I dag meddelade Ulf Kristersson att han är beredd på att ta över som partiledare för Moderaterna allt tyder nu på att resten av processen kommer gå "på räls", säger Ekots Fredrik Furtenbach.

Bara några minuter efter att Ulf Kristersson meddelat att han står till valberedningens förfogade meddelade också Elisabeth Svantesson, som ansetts vara hans huvudkonkurrent, att hon stödjer Kristersson. 

– Det innebär att vi ännu en gång har en process på räls som slutar i en kandidat. Det är det som ofta debatteras med svensk politik för det upplevs som slutet och styrt uppifrån, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach. 

Kristersson upplevs som en trygg lösning när valet närmar sig, han har lång erfarenhet och sitter redan i ledningen i dag. Men politiskt är det ingen större skillnad mellan Kristersson och nyss avsatta partiledaren Anna Kinberg Batra. 

– Jag uppfattar honom som en typisk liberal Moderat från Reinfeldts regering så politiskt är det nog ingen skillnad, säger Fredrik Furtenbach. 

Kristersson stod också bakom det omdiskuterade beslutet att öppna dörren för en samverkan med Sverigedemokraterna, något som fick många väljare att lämna partiet. 

– Han måste nu kanske modifiera eller förklara det på något sätt.

Hur upplevs Ulf Kristersson som politiker?

– De som gillar honom ser honom som resonerande, de som inte gör det uppfattar honom som mångordig och otydlig.

– Han är försiktig. Många gånger upplever politiska journalister att de haft ganska svårt att få raka besked från honom. Men han döljer det bättre än Anna Kinberg Batra.

Mer om Moderaterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".