Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.
Joacim Olsson, vd på Aktiespararna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Aktiespararna skärper tonen mot otydliga fallskärmsavtal

Joacim Olsson, vd Aktiespararna: Omöjligt att granska
1:53 min

Föreningen Aktiespararna kommer från hösten skärpa sina krav på företagen att bättre redovisa vilka ersättningar som finns i de högsta ledningarnas så kallade incitamentprogram, rapporterar Ekonomiekot extra.

Föreningens vd Joacim Olsson anser att det i dag ofta är närmast omöjligt för en aktieägare att kunna förutse exempelvis vilken fallskärm eller bonus som en vd kan få.

– Det finns många exempel på incitamentprogram som uppmuntrar till kortsiktigt agerande och där det kanske inte är de långsiktigt bästa åtgärderna för att skapa värde i bolaget över tid, säger Joacim Olsson.

– Det finns också incitamentprogram som inte tillräckligt tydligt klarar av att isolera det som är bedriften av en företagsledning. Där det kan vara andra makroekonomiska faktorer som påverkar incitamentprogrammens utfall.

– Till exempel att det har varit en bred börsuppgång, inte bara kopplat till det egna bolaget men där programmen på ett eller annat sätt varit kopplade till aktiekursen, och då kan det också bli kraftiga ersättningar som inte är kopplade till den bedrift som företagsledaren har gjort.

I ett färskt exempel uppges bolaget Medas vd Jörg Thomas Dierks fått 179 miljoner kronor i samband med att han fick gå då företaget köptes upp av läkemedelsjätten Mylans.

Det enligt tidningen Dagens Industri. Och det är bara ett exempel på ett program som varit omöjligt att kunna se i förväg hur det skulle kunna falla ut säger Joacim Olsson som nu alltså vill sätta press på bolagen för att ge aktieägare en chans att kunna bedöma vad exempelvis vd:ar kan få om de tvingas gå.

– Vi har försökt göra en granskning av vilka vd:ar som har de mest förmånliga incitamentprogrammen på marknaden genom att studera årsredovisningar och handlingar till stämmor. Men det är omöjligt att göra den granskningen och koppla det till olika scenarior för bolagens utveckling. Det går inte att få fram tillräckligt mycket information helt enkelt, säger Joacim Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".