Hovrätten för Västra Sverige
1 av 2
Hovrätten för Västra Sverige Foto: Micke Larsson/TT
Polis innanför avspärrning.
2 av 2
Ett område har spärrats av efter en explosion vid Axel Adlers gata i Västra Frölunda. Foto: Anders Hagström/Sveriges Radio

Bombdåden i Göteborg upp i hovrätten

Åklagare: Vi har få exempel på en bombserie av den här typen
1:12 min

Åklagaren yrkade på skärpta straff i hovrätten för bomddåd i Göteborg.

I dag startade hovrättsförhandlingarna mot de tre män med nazistanknytning som i tingsrätten dömdes till fleråriga fängelsestraff för tre bombdåd i Göteborg. Åklagaren vill ha skärpta straff och menar att dåden har ett politiskt syfte.

Tingsrätten i Göteborg har fått låna ut sin säkerhetssal när hovrättsförhandlingarna startade. Åklagare Mats Ljungqvist inleder med att yrka på skärpta straff och att två av de misstänkta döms för mordförsök.

Målet handlar om tre bomber som placerades ut på olika ställen i Göteborg under några månader i vintras. Vid syndikalisterna bokcafé och två boenden för nyanlända. En person skadades allvarligt.

De tre misstänkta männen har enligt åklagaren kopplingar till nazistiska nordiska motståndsrörelsen, NMR och han pekar i rättssalen på de politiska motiven och det hänsynslösa i att placera ut sprängladdningar på offentliga platser.

– Det är frågan om tre bomber som under relativt kort tid placerats ut och det här målet är i det avseendet ganska unikt. Vi har mycket få exempel i det här landet på en bombserie av den här typen, säger åklagare Mats Ljungqvist. 

Åklagaren lägger fram både teknisk bevisning och indicer. Men de tre männen har alla å sin sida också överklagat domen. De nekar till brott och vill bli frikända.

– Vi bestrider åklagarens ändringsyrkanden och yrkar att hovrätten undanröjer tingsrättens dom och ogillar åtalet och skadeståndskravet i sin helhet säger advokat Thomas Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".