"Facken tar inte jämställdheten på allvar"

Jämställdhetsombudsmannen, JämO, anser att Sveriges fackförbund inte tar jämställdhetsfrågan på allvar, att facken inte utnyttjar sin rätt att anmäla arbetsgivare som bryter mot jämställdhetslagen. Under ett och ett halvt år har fackförbunden kunnat gå till den statliga jämställdhetsnämnden som kan ge arbetsgivare vitesföreläggande, men ännu har ingen anmälan kommit in.
Statens jämställdhetsnämnd kan utdöma böter på upp emot 200 000 kronor till arbetsgivare som inte följer jämställdhetslagen och till exempel inte tar fram jämställdhetsplaner. Ingen anmälan hittills Fram till för ett och ett halvt år sedan var det bara JämO som kunde driva ärenden till nämnden men sedan januari 2001 har de centrala fackförbunden samma möjlighet, men inte en enda anmälan om bristande jämställdhetsplaner har kommit in, och JämO Claes Borgström anser att facken nu måste ta jämställdheten på allvar: – Jag tycker att facken måste ta ett större ansvar. De har fått instrument här nu, genom lagstiftarnas försorg. Det är ju så att JämO som är en liten myndighet, vi har ju inga som helst möjligheter att komma ut på alla arbetsplatser och kontrollera hur det går till, men det har ju facket, de är ju där, så det tycker jag är inte bara en förhoppning utan ett rimligt krav att ställa på de fackliga organisationerna, att man utnyttjar jämställdhetslagens möjligheter att driva på utvecklingen mot jämställda löner och mot jämställda arbetsplatser över huvud taget naturligtvis, säger Borgström. Senast JämO gjorde en undersökning om jämställdheten i arbetslivet, 1999, saknade en av fyra privata arbetsgivare en jämställdhetsplan, och det ser inte mycket bättre ut i dag, säger Claes Borgström, och facket måste därför agera: – Poängen är egentligen inte att gå till nämnden utan att driva frågorna, säger Claes Borgström. Facket bemöter kritiken Till och med staten som arbetsgivare, genom vissa myndigheter, många landsting och polisen, får underkänt. De har alla under de senaste året beslagits med dåliga eller obefintliga jämställdhetsplaner. Gret-Lis Grönlund är jämställdhetsansvarig på Statstjänstemannaförbundet med 70 000 medlemmar, och så här svarar hon på Jämos kritik: – Ja, det får väl stå för JämO, men vi är verkligen inte ovilliga att få till stånd en förändring. Det är ju så med jämställdhetsplan och när det gäller lönekartläggningar, att processen är ganska lång, men jag tror också att det är väldigt okänt att facket nu kan begära vitesföreläggande. Där kanske vi centralt kan vara litet självkritiska, att vi inte har lyckats föra ut den här nyheten, tillräckligt.
Anna Lithander och Rikard Jakbo, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".