Sydsudaneser köar för att registrera sig i flyktinglägret Imvempi i norra Uganda.
Sydsudaneser köar för att registrera sig i flyktingläger i norra Uganda. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Hårt tryck på världens största flyktingläger i Uganda

"En eskalerande humanitär kris"
2:40 min

Det råder stor brist på mat och vatten i flyktingförläggningarna i norra Uganda sedan sammanlagt en miljon sydsudanesiska flyktingar flytt dit.

– Att de inte får tillräckliga matransoner är ett jättestort problem, vissa riskerar att börja svälta, säger Maria Haraldsson på Läkare utan gränser.

– Vissa har till och med funderat på att gå tillbaka till Sydsudan eftersom det inte finns tillräckligt med mat och vatten i Uganda. Att man inte har tillgång till tillräckligt mycket vatten är allvarligt eftersom det påverkar hur du mår och är viktigt för att förhindra sjukdomar, fortsätter Maria Haraldsson.

Flyktingförläggningen Bidi Bidi i norra Uganda är världens största flyktingläger, med omkring 270 000 flyktingar.

Det är cirka en fjärdedel av alla flyktingar som har kommit över gränsen från Sydsudan sedan juli förra året, och det är där Maria Haraldsson på Läkare utan gränser har arbetat.

Situationen i Uganda beskrivs som världens snabbast växande flyktingkris av FN:s flyktingorgan UNHCR och organisationen uppmanar omvärlden att bistå med mer pengar och hjälp.

Amnesty International kallar det för en eskalerande humanitär kris.

Konflikten i Sydsudan har pågått sedan 2013 och de senaste månaderna har landet också hotats av svält vilket ökat flyktingströmmen till Uganda.

Anna Thomson är handläggare med fokus på humanitära frågor på svenska ambassaden i Kampala. Hon säger att man arbetar för att få fram mer hållbara lösningar på vattenbristen än att som i dag köra in vatten med tankbilar.

– När det gäller mat så har det varit utmaningar där World Food Program, som är den största hjälporganisationen som ansvarar för matutdelningar, har tvingats dra ner på ransoner och har haft upprepade problem med att få in mat så att det räcker, säger Anna Thomson, och fortsätter:

– Men hittills har vi inte fått några alarmerande rapporter om undernäring. Det är en hög grad av undernäring, men den har inte nått de högsta krisnivåerna än.

Sverige arbetar på flera plan med flyktingsituationen i Uganda, berättar Anna Thomson.

– Förutom att vi ger bistånd så för vi även dialog, främst genom att vi sitter i säkerhetsrådet. För att få bukt med situationen är det viktigaste att hitta en politisk lösning på krisen i Sydsudan.

Hur går arbetet med att hitta en politisk lösning?

- Det är ett stort fokus på Sydsudan men samtidigt väldigt svårt att hitta en lösning som gör parterna i konflikten nöjda. Hittills har man inte uppnått några stora resultat gällande den politiska lösningen på krisen, säger Anna Thomson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".