Tunn madrass på golv och matrester på stol i rummen där tiggarna bott.
Bild från polisens förundersökning visar hur tiggarna bott.

Tre personer åtalas misstänkta för människohandel

Kammaråklagare Bjursten: Vi har ett gott bevisläge
2:03 min

I kalla rum med madrasser på golvet har flera bulgarer tvingats bo sedan de lockats till Sverige för att tigga. Idag inleds rättegången i Örebro tingsrätt om misstänkt människohandel.

– Det här är första gången man prövar ett tiggeri där personerna inte har något fysiskt- eller psykiskt handikapp utan här rör det sig om en utsatthet grundat på dåliga språkkunskaper och hemförhållanden, säger Isabelle Bjursten, kammaråklagare.

Åtta män och två kvinnor lockades till Sverige med löfte om jobb och bostad. Samtliga är fattiga och flera av dem kan varken läsa eller skriva. Men istället för ett bättre liv än det de hade i Bulgarien blev de placerade i en industrifastighet i Kopparberg, enligt åtalet. Deras boende hade trasiga fönster och knappt någon uppvärmning och jobbet de skulle utföra blev att tigga. 

– Det har verkligen varit en degraderande sysselsättning som de inte hade förväntat sig, säger Isabelle Bjursten.

Enligt åtalet ska pengarna tiggarna fått ihop samlats in varje kväll för att läggas i ett kassaskåp. I samma kassaskåp har även flera id-handlingar och pass förvarats. 

De tre åtalade förnekar brott och säger i förhör att tiggarna hela tiden vetat om vad de skulle göra här och att de inte alls tagit deras pengar. Men åklagare Isabelle Bjursten bedömer att bevisläget är bra.

– Eftersom vi har så många målsägande som berättat väldigt likaratade berättelser om vad de har varit med om, säger Isabelle Bjursten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".