Kristersson vill inte att M ska förhandla med SD

1:45 min

Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson ger i dag beskedet att han kandiderar till posten som efterträdare till Anna Kinberg Batra som partiordförande i Moderaterna.

– Jag känner ett ansvar och tror att jag kan bidra med mina erfarenheter, säger Ulf Kristersson.

Vad kommer att bli annorlunda jämfört med Anna Kinberg Batra?

– Vi byter inte politik för att vi byter partiledare. Vi har en väl genomtänkt politik på många områden. Det är snarare så att om partier vill så är jag beredd att ta vid, säger han.

Har du några lik i garderoben?

– Nej, det har jag inte. 

Valberedningen har nu fått klartecken från Ulf Kristersson – den kandidat många i partiet vill se som ordförande och som redan har stöd från flera länsförbund.

Kristerssons huvudmotståndare Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, har i dag förklarat att hon stödjer hans kandidatur och kommer att rösta på honom vid den extra partistämman den första oktober.

Ulf Kristersson kommer inte att förändra Moderaternas politik om han blir vald, säger han. Men frågan är om han kommer att gå vidare med Anna Kinberg Batras närmande till Sverigedemokraterna som presenterades den 19 januari i år.

Då sa hon att: "I enskilda frågor där det finns förutsättningar att komma överens så tycker jag inte att vi ska utesluta att bilda majoritet med Sverigedemokraterna, det betyder ju att man måste prata med varandra i utskotten"

Ulf Kristersson säger på fredagen till programmet P4 Extra att samtal mellan partierna inte är aktuella.

– I riksdagen diskuteras det hela tiden men Moderaterna kommer inte att föra några samtal och förhandlingar med Sverigedemokraterna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista