Personer firar på gata.
På gatorna firar nu oppositionsanhängarna beskedet om nya val. Foto: Yasuyoshi Chiba/TT.

Oppositionen firar högsta domstolens beslut

Domstolen ogiltigförklarar valet som hölls för tre veckor sedan
2:09 min

I Kenya har oppositionen firat högsta domstolens överraskande beslut i dag att ogiltigförklara presidentvalet som hölls för tre veckor sedan.

Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta, som vann valet, säger att han respekterar domstolens beslut, även om han inte håller med.

Samtidigt som Kenyatta sade att det viktigaste nu är att ingen tar till våld så var han missnöjd med att sex personer kunde gå emot hela folket, som han uttryckte det.

Det var sex domare i högsta domstolen som dömde i fallet, men två av dem hade avvikande åsikt. Majoriteten på fyra räckte ändå för att förklara valet ogiltigt och nu ska det enligt grundlagen tas om inom 60 dagar.

Något fullt domslut kunde domarna ännu inte leverera på grund av den snäva tidtabellen, så de exakta grunderna för domen är ännu oklara. Men valkommissionen är enligt högsta domstolen skyldig till oegentligheter och olagligheter.

Oppositionsledaren Raila Odinga hyllade högsta domstolens beslut, och sade att det är första gången ett afrikanskt lands domstol har ogiltigförklarat orättvisa val.

Oppositionen har inget förtroende för valkommissionen, fortsatte Odinga. Just det här kan bli ett problem, säger Anders Sjögren, forskare vid nordiska Afrikainstitutet och expert på kenyans politik.

– Allt pekar på att valkommissionen var inblandad i detta och jag tror inte att oppositionen kommer att acceptera ett nyval under nuvarande valkommission.

Valkommissionens ordförande Wafula Chebukati lovar att kommissionen ska göra ändringar i sin personal inför det nya valet, vars tidtabell de kommer att offentliggöra inom de närmaste dagarna.

Samtidigt säger han att högsta domstolen så fort som möjligt måste presentera hela domslutet så att de kan åtgärda problemen.

På gatorna firar nu oppositionsanhängarna beskedet om nya val. Men förutom Kenyatta hör också internationella valobservatörer och diplomater till förlorarna.

– Det här är också en knäpp på näsan åt det internationella samfundet som var väldigt tidigt ute och säkra på sin sak, att det här var rättvist, säger Anders Sjögren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".