Gamla stan i Mosul attackeras av bomber under iraks offensiv för att befria staden från terrorgruppen IS.
Gamla stan i Mosul attackeras av bomber under iraks offensiv för att befria staden från terrorgruppen IS. Foto: Felipe Dana/TT.

Irakiska Nineveprovinsen befriad från IS – till ett skyhögt pris

Slaget om Mosul blev långt och brutalt
1:24 min

Terrorsekten IS har drivits bort från hela Nineveprovinsen i Irak. Men efter segerjublet och segertalen konstateras att befrielsen från terroristerna fick ett skyhögt pris, för både de civila och de irakiska styrkorna.

Slaget blev längre och brutalare än vad de flesta trott. När irakiska och kurdiska styrkor och dess allierade inledde offensiven i oktober förra året trodde optimister att IS skulle vara besegrade på några veckor eller som mest någon månad. Det tog tio månader.

Omkring två miljoner människor har tvingats lämna sina hem i Nineveprovinsen enligt den irakiska regeringen. Nästan hälften av dem har flytt från Mosul. 

I Nineves provinshuvudstad har civila skjutits av IS krypskyttar, människor har dött av minor och försåtsmineringar och familjer har dödats i den USA-ledda koalitionens flygbomber. 

4500 byggnader har helt förstörts eller skadats svårt i flygattacker och över 14 000 civila har vårdats på sjukhus för skador i kriget. Hur många som dödats är oklart. 

Området må vara befriat men det är mycket kvar. 

Vem ska till exempel styra och ena en stad, som redan innan IS kom präglades av motsättningar. 

Återuppbyggnaden kommer att ta år, el, vatten, avlopp, bostäder och vägar. Allt utslaget. 

Kostnaden för återuppbyggnad och minröjning uppskattas till motsvarande 450 miljarder kronor. Summor som en krigshärjad irakisk ekonomi lär få svårt att trolla fram.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".