Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Terrorgruppen IS fortfarande stort hot

"Många jag har träffat trodde att IS var lösningen"
2:53 min
Delad bild: man i skottsäker väst och bil som ligger på taket framför raserat hus.
Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström i västra Mosul. Foto: Arkivfoto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Terrorsekten IS har besegrats helt i den irakiska Nineveprovinsen där Mosul är provinshuvudstad. Men trots segern för de irakiska styrkorna och dess allierade är IS fortfarande ett stort hot och grundproblemet som fått terrorsekten att växa är ännu inte löst konstaterar vår Mellanösternkorrespondent i sin analys.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Juni 2014, terrorsektens medlemmar togs emot som hjältar i Mosul av många av de som inte flytt för sina liv. Kurder, shiamuslimer och kristna som var i minoritet i den sunnidominerade men förtryckta staden flydde Mosul och Nineveområdet till kurdiska områden.

Skaror av sunnimuslimer som känt sig förtryckta och betydelselösa av den shialedda regeringen i Bagdad tog emot IS som befriare. "Äntligen skulle de få det bra".

Många som jag träffat säger att de inte visste bättre, de trodde att IS var lösningen, men det visade sig snabbt att IS inte var befriare, de var förtryckare och tyranner också mot sunnibefolkningen.

Amar Saber berättade precis efter sin flykt från Zanjili i västra Mosul att många i hans område anslöt sig till IS.

– De hävdade att de företrädde äkta islam och många civila muslimer anslöt sig men förhoppningsvis har säkerhetsstyrkorna deras namn och kan gripa dem.

Det var motsättningarna mellan främst den shiastyrda Bagdadregeringen och sunnibefolkningen i Mosul som utgjorde näringen för extremisterna att växa.

Liknande typer av terrorgrupper har tidigare lockat anhängare i Mosul och om inte grundproblemet åtgärdas, motsättningarna och orättvisorna, lär nya grupper bildas.

Än finns ingen riktigt plan, vem ska styra Mosul som redan innan IS led av motsättningar och vem ska skydda minoriteterna.

Men att komma åt kärnan är svårt, de som fick familjer dödade av IS, de som angavs av sina gamla grannar, de som tvingades fly har under tre år odlat ett hat och en misstro, inte bara mot terrorgruppen utan också mot sunnibefolkningen generellt.

Samtidigt hörs också hur civila sunniter, som aldrig tagit sida för IS, vittnar om övergrepp och hämndaktioner.

Andra minoriteter som de kristna: kaldéer, assyrier och syrianer, yazidier och shabaker kämpar som mot väderkvarnar för att återfå sina områden och för en säkerhet de aldrig haft.

4500 byggnader i Mosul är förstörda, avlopp, vatten och vägar utslaget. Återuppbyggnaden väntas ta år och kosta minst 450 miljarder kronor.

Terroristernas självutropade kalifat är krossat, Nineveslätten må vara befriat, men för människor är det en lång väg till vardag och trygghet och även om organisationer och enskilda kämpar för försoning, finns en risk att kärnfrågan glöms bort när krigsmaskineriet och uppmärksamheten mullrar åt ett annat håll.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".