Fredsbevarande FN-styrkor i Bangui, Centralafrikanska republiken
Fredsbevarande FN-styrkor i Bangui, Centralafrikanska republiken. Foto: Jerome Delay

Upptrappad konflikt i Centralafrikanska republiken

Läkare utan gränser: Tar hand om stort antal krigsskadade
2:28 min

Konflikten i Centralafrikanska republiken förvärras, varnar FN och Läkare utan gränser. De har sett att våldet har trappats upp de senaste månaderna.

Mia Hejdenberg på Läkare utan gränser jobbar i Bangui i Centralafrikanska republiken. 

– Situationen i Centralafrikanska republiken är oroande. Vi har sett en förvärrande av situationen sedan ett antal månader tillbaka med större osäkerhet, mycket mer oroligheter och konflikt mellan beväpnade grupper. Det är en stor del av befolkningen som hamnar i kläm, säger hon.

Läkare utan gränser larmar nu om att konflikten i Centralafrikanska republiken trappas upp. 2013 utbröt strider då den dåvarande kristna presidenten Francois Bozizé drevs bort av den muslimska milisen Séléka. Det ledde till en serie attacker mellan kristna och muslimska grupper.

De senaste åren har flera fredsförsök gjorts. Nu senast i år då en fredsöverenskommelse skrevs under i Rom. Men trots det så har våldet blossat upp igen.

Just nu befinner sig 600 000 personer på flykt inom landet – av deras 4,5 miljoner invånare. Det är en ökning med 40 procent på bara ett år.

FN:s biståndschef Stephen O'Brien varnade i veckan för att det finns tecken på folkmord i Centralafrikanska republiken och uppmanar omvärlden att agera. Mia Hejdenberg, landansvarig på Läkare utan gränser ger bilden av en krävande arbetssituation.

– Vi tvingas att hjälpa med hälso- och sjukvård och har små malariastationer ute i bushen. Vi tvingas ta hand om ett stort antal krigsskadade, skottskadade varav ett stort antal av dem är civila. Det är vad vi ser som konsekvenser av konflikten.

Det finns minst 14 beväpnade grupper i landet och 14 av 16 regioner kontrolleras av olika grupperingar, skriver Läkare utan gränser i sin senaste krisanalys. Det behövs mer pengar och fler biståndsorganisationer på plats, och de beväpnade grupperna måste respektera humanitärt arbete, säger Mia Hejdenberg.

– Sjukhus och vårdcentraler har upprepade gånger de senaste månaderna blivit attackerade av beväpnade grupper, där ambulanser har blivit hållna som gisslan anklagade för att transportera patienter från fel sida av konflikten. Det komplicerar vårt arbete enormt.

Mer om Centralafrikanska republiken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".