Försäljningen av skottsäkra västar har ökat kraftigt i Köpenhamn.
Foto: FRITZ SCHIBLI/ TT

Polischefer: Gör det olagligt att bära skyddsväst

"Försvårar för gängkriminella”
1:08 min

Tre polischefer vill göra det kriminellt att bära skyddsväst för obehöriga skriver de i DN Debatt idag. Det här är något den danska regeringen föreslagit som en av flera åtgärder mot gängkriminaliteten. Och är något även den svenska regeringen bör se över menar poliserna.

– Det ska bli kriminellt att bära skyddsväst om man inte har det för sin yrkeskategoris skull, säger Patrik Andersson, kommissarie och sektionschef vid Polisens Underrättelseenhet i Region Syd.

Han och hans kollegor menar att de som bär skyddsväst gör det av rädsla för att själva bli måltavla. Men det gör att de kan fortsätta röra sig fritt i kriminella kretsar, istället finns andra sätt att skydda sig menar han.

– Polisen har avhopparprogram och upplever man att man inte kan vistas ute utan skyddsväst kanske man ska fundera på att bryta sitt kriminella liv. 

På det sättet hoppas polischeferna att man bland annat ska minska på kriminellas rörlighet. 

– Det här är en ganska enkel åtgärd som borde kunna lyftas ganska snabbt.

Vad ska det följas av för åtgärder för den som bär skyddsväst men inte får göra det? 

– Vi tycker att det är ett bötesbrott. Det viktiga är att polisen får möjlighet att beslagta skyddsvästen, säger Patrik Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".