Ett brittiskt stridsflyg lämnar basen i Gioia del Colle i Italien.
Ett brittiskt stridsflyg lämnar basen i Gioia del Colle i Italien. Foto: Donato Fasano

Brittiska flygvapnet tillåter kvinnor i alla militära förband

Rekryteringsansvarig: En bra nyhet för oss
1:39 min

Det brittiska flygvapnet, RAF, tillåter från och med i går kvinnor på alla militära poster. Tidigare har kvinnor inte fått tjänstgöra inom flygvapnets markstridsförband.

Wendy Rothery som ansvarar för rekrytering inom RAF tror att beslutet kommer att göra stor skillnad.

– Det är en bra nyhet för oss, säger Wendy Rothery till BBC. Hon behöver nu inte ta hänsyn till kön, etnicitet eller sexuell läggning när hon rekryterar personal till det brittiska flygvapnet. I och med gårdagens beslut får kvinnor även ingå i de förband som till exempel skyddar flygplatser i krigszoner i Afghanistan.

Dessa soldater riskerar att hamna i närstrider. Enligt RAF är det omkring ett tiotal kvinnor som redan anmält intresse för att få ingå i dessa stridsförband.

Det är den brittiska regeringen som drivit på frågan om att kvinnor ska kunna delta i markstrider. I fjol var förre premiärministern David Cameron tydlig med att han ville se en förändring. RAF är först ut men i slutet på nästa år väntas även den brittiska armén och flottan följa efter och tillåta kvinnor fullt ut.

Här i Storbritannien har det varit en del kritik mot beslutet. Vissa anser att kvinnor inte har den fysik som krävs för närstrider. Men det är helt fel, anser rekryteringschefen Wendy Rothery på RAF.

– Det handlar inte om vilket kön du har utan vilken träning, säger Rothery.

Hon tror dessutom att det brittiska flygvapnet kommer att bli effektivare med fler kvinnor i organisationen. I dag är andelen kvinnor i RAF ungefär 14 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".