Sjuk personal orsakar vårdköer

Personalbrist är inte den enda orsaken till köerna inom sjukvården. Samtidigt som det blev fler anställda inom vården under förra året, så ökade också sjukfrånvaron bland de landstingsanställda.
Landstingen har svårt att klara av alla de som vill ha vård - detta trots att det aldrig har funnits så många läkare och sköterskor som idag. Fler anställda och fler sjuka Förra året ökade antalet läkare och undersköterskor med omkring tre procent och antalet sjuksköterskor med en procent. Men samtidigt ökade antalet långtidssjukskrivna inom landstingen med 14 procent. Det visar ny statistik från Landstingsförbundet. Men det är inte bara sjukskrivningarna som bidrar till att det saknas personal inom vården. Andelen äldre ökar bland svenskarna och därmed också vårdbehovet samtidigt kommer inom några år antalet vårdanställda som uppnår pensionsåldern att öka kraftigt. Inte nödvändigt utbilda fler Lena Tell, förhandlingschef på Landstingsförbundet tror inte att problemen löses genom att utbilda fler inom vårdyrkena. Systemet klarar inte av så många fler utbildningsplatser utan att kvalitén på utbildningen försämras, anser Lena Tell, utan det är i stället annat som måste till: –Vi måste ta hand om de anställda som vi har på ett bra sätt och också använda kompetensen som finns hos de anställda idag på ett bättre sätt, säger Lena Tell. Facket håller också med om att allt inte står rätt till. Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall tycker till exempel att de anställda idag har alldeles för lite att säga till om. Fack och arbetsgivare är också överens om att det är nödvändigt att värva vårdpersonal från andra länder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".