Trump besöker drabbade medan Vita huset begär mer pengar

0:49 min

Den amerikanske presidenten Donald Trump besöker återigen delstaterna Texas och Louisiana efter stormen Harveys framfart. Samtidigt har Vita huset skickat en första begäran till kongressen om federala pengar för att bygga upp de drabbade områden.

Donald Trump möttes av jubel när han framträdde på ett av katastrofhärbärgena i Houston i Texas.

Lite skämtsamt sa presidenten att "eftersom det här är Texas, så kommer ni nog ha klarat er ur det här inom ett halvår istället för dom två tre som experterna tror".

Under dagen träffade Trump flera av de drabbade, delade ut mat och tackade de räddningsarbetare som under den senaste veckan räddat tiotusentals strandsatta Houstonbor undan översvämningarna.

Samtidigt fortsätter räddningsoperationerna på flera ställen i Texas där vattnet fortfarande inte sjunkit undan och under dagen kom varningar om att giftigt vatten kan komma att förorena grundvattnet i Houston.

I ett brev till representanthusets talman Paul Ryan begär Vita husets budgetchef nästan 8 miljarder dollar, motsvarande 64 miljarder kronor, vilket är två miljarder dollar mer än vad man så sent som igår uppskattade skulle behövas för den här första injektionen av federala medel.

Pengarna är tänkta att användas till räddningsinsatser, återuppbyggnad, och lån till företagare var verksamheter drabbats av stormen och översvämningarna.

Vita husets budgetchef påpekar dock i brevet som är ställt till representanthuset talman att det här bara är att betrakta som en första delbetalning.

De totala kostnaderna kommer att bli betydligt större och återuppbyggnads arbetet kommer att ta många år och ytterligare uppskattningsvis nästan 7 miljarder dollar kommer att behövas i slutet av den här månaden.

Samtidigt är presidentparet på sitt andra besök i området och även om vattnet börjat sjunka undan så pågår fortfarande räddningsinsatser där människor räddas med båtar och helikoptrar från sina hem, och den senaste natten tillbringade över 40 000 personer på härbärgen runt om i Texas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista