Buffalo Bayou, Houston.
Buffalo Bayou, Houston. Foto: WIN MCNAMEE

Risk för att gifter hamnar i Houstons grundvatten

I de översvämningsdrabbade områdena kring Houston i den amerikanska delstaten Texas har vattenmassorna lösgjort stora mängder gifter.

Nu växer oron för att de mycket farliga gifterna ska blandas upp med grundvattnet i och kring Houston och spridas vidare över stora områden.

Det handlar om minst 13 särskilda slutförvaringsplatser med det som klassas som starkt koncentrerat petrokemiskt giftavfall.

Det gifter som frigörs blir till en soppa av gammalt och nytt petrokemiskt avfall och bakterier från Houstons omvittnat undermåliga avloppssystem. 

Giftdepåerna är sedan tidigare varit föremål för stor oro bland omkringboende och miljöaktivister, som hävdar att områdena uppvisar särskilt höga tal av vissa cancersjukdomar. 

Platserna bedöms av den amerikanska miljömyndigheten EPA vara bland de mest förgiftade områdena i USA, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En del av giftavfallet härrör ända från 1950-talets många petrokemiska industrier i Texas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".