Nordkoreas diktator Kim Jong-Un vid det som påstås vara en vätebomb.
Bilden, som sprids av Nordkoreas regering, visar vad som ska föreställa en vätebomb som kan placeras på en långdistansrobot. Foto: TT

Nordkorea säger sig ha vätebomb

Nordkoreas statliga propagandakanal, nyhetsbyrån KCNA, hävdar att landet nu utvecklat ett mer avancerat kärnvapen. Nordkorea står redo med en vätebomb, den kraftfullaste typen av kärnvapen, hävdar den statliga nyhetsbyrån. Diktaturen säger att bomben kan skjutas iväg med en robot.

Det ska röra sig om en vätebomb, som är den kraftfullaste typen av kärnvapen och som ska kunna placeras på en långdistansrobot.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska ha besökt en militär enhet och där ha inspekterat en vätebomb som kan placeras på en långdistansrobot, enligt KCNA, som citeras av den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Bilder visar hur ledaren undersöker en låda av metall.

Det är mycket oklart om Nordkorea har lyckats tillverka en mindre version av en vätebomb som kan skjutas iväg med en robot, och om den verkligen fungerar.

Enligt KCNA säger Kim Jong-Un att "alla delar av vätebomben har tillverkats i landet", vilket gör att landet kan tillverka "så många kärnvapen som det vill".

Propagandakanalen rapporterar också att bomben kan detoneras på hög höjd och med stor kraft.

I januari 2016 sade Nordkorea att landet genomfört en provsprängning av en vätebomb. Bedömare var däremot tveksamma eftersom sprängkraften som registrerades utifrån inte såg ut att vara tillräckligt stark.

Provsprängningen som landet genomförde i september samma år sades vara Nordkoreas kraftigaste hittills, men den bedömdes inte heller ha varit kraftfull nog för att vara en vätebomb. I det fallet hävdade inte heller diktaturen att det var en vätebomb.

Experter har bedömt att Nordkorea kan komma att genomföra ännu ett kärnvapentest, som då skulle bli landets sjätte, närsomhelst och att diktaturen tekniskt sett är redo för det. KCNA har inte nämnt några planer på en provsprängning.

Ingen aktivitet kring en planerad ny provsprängning har registrerats på senare tid på den nordkoreanska militärens kärnvapenenhet i landets nordöstra delar, enligt amerikanska myndigheter.

Nordkorea har spridit oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistansrobotar med potential att nå USA. Landet har hotat med att det finns en plan för att attackera amerikanska baser i Guam i Stilla havet.

I veckan sköts dessutom en medeldistansrobot upp över Japan, vilket ledde till att FN:s säkerhetsråd samlades akut och snabbt kom med ett starkt enhälligt fördömande.

Under Kim Jong-Uns styre har Nordkorea i stadig takt arbetat med att bygga kärnvapen och långdistansrobotar som bomberna ska kunna skjutas upp med, utan att bry sig om FN-resolutioner och kritik från omvärlden.

Fakta: Vätebomb

Vätebomber kallas även H-bomber eller termonukleära vapen.

De är kraftigare än atombomber, den andra typen av kärnvapen.

En vätebomb bygger på fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor, i motsats till atombomb som bygger på fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor.

Den ungersk-amerikanske fysikern Edward Teller räknas som vätebombens fader.

Teller deltog i utvecklingen av den första atombomben i USA 1941-46 och utsågs 1950 till ledare för vätebombsprogrammet.

1952 testade USA den första vätebomben i Stilla havet.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer om Nordkorea

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".